luni, 24 octombrie 2011

Cele mai bune filme de la Anim'est 2011 vor rula la Chișinău


Filmele premiate la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internațional de Film de Animaţie Anim'est vor fi proiectate la Chişinău, în cadrul ediţiei speciale organizate de festivalul bucureştean în perioada 3-6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon. Filme grave, amuzante, profunde, surprinzătoare tematic, tehnic sau vizual, toate realizări remarcabile ale filmului de animație contemporan, acestea vor rula în programul Best Of Anim'est 2011.
Astfel, publicul din Moldova va putea vedea scurtmetraje precum Memoria Trupului (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011), premiat cu Trofeul Anim'est, care îi aduce și propunerea pentru nominalizarea la cel mai important premiu acordat scurtmetrajului animat european – Cartoon D'Or. Potrivit juriului Anim'est, un film cu poveste experimentală realizat într-un mediu neobişnuit, cu un puternic limbaj vizual şi mesaj profund, acesta pune problema existenţei memoriei trupului, care ar putea conţine datele întregii suferinţe a strămoşilor săi.

La Chişinău va fi proiectat şi Ţipătul / The Scream (r. Sebastian Cosor, România, 2011), dublu premiat la Anim'est anul acesta: o producţie a studiourilor de animaţie şi efecte vizuale Media Pro Magic, acesta a câştigat atât Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, cât şi pe cel pentru Cel mai Bun Film din secţiunea Balkanimation – dedicată producţiilor din regiune. Filmul este o re-interpretare a cunoscutei opere expresioniste semnate Edvard Munch, care creează expresie cinematografică din arta tradiţională, după cum a motivat juriul celor două secţiuni decizia de a-l premia.

Lumea exterioară / The External World (r. David O’Reilly, Germania, 2010), filmul proiectat la festivaluri de film prestigioase, precum cel de la Veneţia sau Festivalul Sundance, în SUA, câştigător a zeci de premii internaţionale, vine la Chişinău în calitate de câştigător al Premiului Anim'est pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj – dintr-o competiție cu peste 50 de titluri din lumea întreagă. Răsplătit cu o Mențiune Specială în cadrul aceleiași competiții, Millhaven (r. Bartek Kulas, Polonia, 2010), un scurtmetraj gotic, plin de umor negru, având ca personaj central o adolescentă cu totul atipică,  este un alt titlu multipremiat la festivalurile de film din lume, care va fi proiectat în premieră în Moldova.

Flamingo Pride (r. Tomer Eshed, Germania, 2011), a fost scurtmetrajul preferat al spectatorilor bucureșteni, care i-au acordat, prin voturile lor, Premiul Publicului. Un film savuros, acesta spune povestea unui flamingo, singurul heterosexual dintr-un cârd gay, care se indrăgosteşte, pe neaşteptate, de o barză. Incapabil de a o convinge pe aceasta de seriozitatea intenṭiilor sale, eroul se izolează şi trece printr-o criză de identitate. O întâlnire neaşteptată îi dă ideea unei iniṭiative curajoase. Filmul a concurat în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Berlin în acest an, și a mai obținut premii la festivaluri de film de animație importante, precum Siggraph sau Hamburg.

Filmul german Alb, nu alb / White no White (r. Samo – Anna Bergmann, 2011) și cel israelian, Ishihara (r. Yoav Brill, Israel, 2010), câștigătoare ale Premiului pentru Cel mai Bun Film Studențesc, respectiv al unei Mențiuni Speciale în cadrul aceleiași competiții, una dintre cele mai apreciate de către spectatorii și invitații Anim'est, vor fi, de asemenea, proiectate în cadrul ediției speciale de la Chișinău.

Nominalizatul la Oscar, BAFTA și Cartoon D'Or The Gruffallo (r. Jakob Schuh, Max Lang, 2009), despre un  şoricel isteţ care se plimbă prin pădure şi păcăleşte o mulţime de animale de pradă, a fost apreciat și de juriul secțiunii Minimest, alcătuit din copii, primind premiul secțiunii destinate celor mai tineri spectatori ai festivalului.

Clipul realizat pentru melodiaI Say Fever a celor de la Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010), câștigător al Premiului pentru Cel mai Bun Videoclip, precum și reclama Vitra – Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elveţia, 2010), răsplătită cu Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar, completează lista titlurilor de scurtmetraj premiate la Anim'est 2011 și vor fi proiectate, de asemenea, în programul Best Of adus de festival la Chișinău.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est organizează o ediție specială la Chișinău, în premieră pentru un eveniment de film major din România, în perioada 3-6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon. În cadrul acesteia vor fi proiectate câteva zeci de filme de scurt și lung metraj, iar publicul va putea întâlni o parte dintre realizatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan