duminică, 6 martie 2016

ÎN URMA SCANDALULUI DINTRE GRUPUL PENTRU REFORMA USR și USR, CARE A LUAT O AMPLOARE FĂRĂ PRECEDENT ÎN ULTIMA VREME, doi dintre colegii noștri-Grigore Șoitu și Mircea Dan Cipariu-au fost excluși din Uniunea Scriitorilor. Ei bine, cu acest lucru eu nu sunt de acord. Este o sancțiune (o pedeapsă) mult prea dură. Chiar și dacă astăzi nu mai fac parte din Grupul pentru Reforma USR, nu salut această decizie, care, după mine, toarnă oțet pe rană. Cei doi scriitori nu numai că ar trebui păstrați în rândurile Uniunii Scriitorilor, dar ar fi bine să fie încurajați să-și exprime ideile, indiferent că plac sau nu, dar nu să fie sancționați pentru ele. E păcat însă ca în loc să se întâmple asta, aceștia au fost excluși din Uniune. Un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple.
Am auzit că Șoitu și Cipariu au dat în judecată Uniunea Scriitorilor, dar ăsta nu poate fi un motiv pentru a fi excluși.

Nu cred că Uniunea Scriitorilor a câștigat ceva de pe urma excluderii celor doi scriitori, ci doar a pierdut. Ar câștiga însă în credibilitate și în substanță dacă cei doi scriitori ar fi reprimiți în componența sa. Eu pentru asta pledez. Și mai pledez ca actuala administrație a USR să-i invite pe reprezentanții Grupului pentru Reformă la dialog și să-i asculte. Să se asculte unii pe alții, înăbușindu-și orgoliile și setea de răzbunare. În felul acesta, lucrurile ar putea să revină la normal. 

Un comentariu:

  1. Desi nu mai sint membru al USR din 1985, am sprijinit de la bun inceput Grupul, ceea ce fac in continuare. Numai niste persoane lipsite complet de simtul dialogului puteau recurge la o asemenea masura. Ultima excludere din USR a fost, daca ma ajuta memoria, cea a lui Paul Goma, in 1977! Dar eram in plin ceausism. Au mai fost exclusi, pina in 1989, alti citiva scriitori care au ramas, fugit cum se spunea, in strainatate, insa tacit, fara tam-tam...

    RăspundețiȘtergere

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan