duminică, 1 iunie 2014

Prozele scurte ale lui Llosa

Povestirile lui Llosa din Sefii si Baietii anuntau marele romancier de mai tarziu, aproape toate temele si  personajele viguroase din marile sale romane, ca Razboiul sfarsitului lumii sau Conversatie la catedrala, fiind prezente si in prozele sale scurte. Pana si sergentul Lituma isi face loc intr-o proza scurta din aceasta perioada. Dar povestirile sale nu ar trebui citite doar ca niste texte de laborator care promiteau un mare prozator. Multe dintre ele sunt niste proze adevarate, incheiate la toti nasturii si isi pastreaza farmecul si astazi.

In aceste proze, Llosa urmareste maturizarea unor pustani,  psihica si morala. Lumea in care acestia incep sa se coaca e foarte dura si aspra, facandu-i si pe ei sa fie aidoma ei. Pentru o privire urata sau o vorba jignitoare poti sa fii chemat la un duel cu cutitele. Ceea ce se şi întâmplă în Înfrunatrea, o proză din această carte. Bătaia cu cuţitele are loc în afara oraşului, pe întuneric. Abia în finalul povestirii, după ce Justo e înjunghiat, aflăm că Leonidas, bătrânul care a asistat la bătaie, era chiar tatăl celui tăiat cu cuţitul.

Băieţii din lumea descrisa de Llosa sunt neciopliti, cinici si se poarta ca niste barbati. Sunt foarte duri cu cei mai slabi ca ei iar, uneori, devenind chiar sadici. Nu iartă defectele. Iar a pierde o competiţie sau un pariu înseamnă a te face de ruşine în tot liceul sau în tot cartierul.

De aceea, şi îl roaga Ruben pe Miguel să nu le spună tovarăşilor din banda lor, ca l-a scapta de încec. Cei doi puseseră un pariu pe o fată. Cine va înota mai departe şi îl va depăşi pe celălalt, a lui va fi fata, de care amândoi sunt îndrăgostiţi. Dar în timp ce înotau, Ruben, sleit de puteri, e pe cale să se înece. Iar Miguel îi salveaza  viata. Dar Ruben îl roaga sa nu le spuna despre asta baietilor.

A invinge e mai important decat a ramane in viata.

In mai toate prozele din aceasta carte, baietii se indragostesc pentru prima oara. Se indragosteste si un baiat emasculat in copilarie de un caine. Dar, din cauza acestei tare, nu are cum sa faca pereche cu fata iubita si sufera cumplit in tacere si in taina.

Scrise intr-o cheie ultrearealista, prozele scurte ale lui Llosa fascineaza. La fel ca si marile sale romane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan