joi, 9 februarie 2012

Ieri, la ATELIERUL VLAD IOVITA tanarul poet Virgil Botnaru a citit trei poezii pe care le-am comentat trei ore.Criticul literar Victoria Fonari, prozatorul Anatol Moraru si tinerii scriitori Ion Buzu, Emanuela Spranceana si Victoria Bota au vorbit foarte aplicat despre cele trei poezii ale lui Virgil Botnaru. Cu toate ca Elena Bogus a fost mai tacuta in timpul sedintei, a promis ca isi va exprima parerea sa pe blogul ei personal. In mare, o parere unanima a fost aceea ca Virgil Botnaru scrie o poezie obiectiva, in care eul autorului absenteaza, in care nu este exprimata si exacerbata subiectivitatea autorului, ci sunt inregistrate lucruri care se produc in realitatea inconjuratoare. De multe ori, autorul se ascunde in spatele unei camere de filmat care inregistreaza cu incetinitorul ceea ce se petrece in jur. Se mizeaza foarte mult pe detasare, pe enumerare de detalii, si pe trecerea in revista a unor obiecte sau intamplari int-o ordine foarte bine construite. Poeziile lui Virgil sunt minimaliste in esenta, dar e vorba de un minimalism obiectivizat, in care enumerea de obiecte e gradata si starile psihice sunt doar sugerate, nu si numite. Cele mai multe discutii le-a trezit poezia Fermoar uin care autorul e absent. Nu stim ce simt, ce gandeste, ce crede acesta. Felul in care insa sunt enumerate obiectele ne sugereaza prezenta sa. Aceasta fost una dintre interpretari. Alta a fost aceea ca poemul construieste o alegorie, in cadrul careia un rol central il are cuvantul VIZAVI. Nu voi povesti tot ce s-a spus la aceasta sedinta de neuitat, dar voi aminti ca una dintre concluziile care s-au tras a fost aceea ca Virgil BOTNARU este un poet adevarat, care ne-a suprins prin cele trei poezii.

Nu pot sa nu amintesc si de umorul lui Anatol Moraru. Numai pentru a-l vedea si a-l asculta pe Anatol Moraru merita sa tinem aceasta sedinta.

Maine Buzu citeste la REPUBLICA, la ora sase seara. Smabta la ora 15.00 la Vlad Iovita va avea loc o noua sedinta. Joi pe 16 februarie laqnsam la BALTI COVOARELE MOLDOVENESTI.

Deci, zile pline cu evenimente!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan