joi, 22 martie 2012

COMUNICAT DE PRESĂ


Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria Municipiului Chișinău, Fundaţia Academia Civică (România) și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează, pentru a marca ziua de 27 martie, expoziția:

MEMORIA CA FORMĂ DE JUSTIȚIE

Expoziția a fost realizată de către Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, ca un rezumat al represiunii comuniste din România. Cele 30 de panouri ce compun expoziția sunt o incursiune fotografică în lumea întunecată a perioadei sângeroase a comunismului din România. În holul principal al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova vor fi prezentate exponate de la Memorialul Sighet, mărturii ale anilor de teroare, dar şi fotografii păstrate de urmaşii victimelor. Expoziția va dezvălui publicul din Republica Moldova un spectacol mut, dar dramatic, al suferintei: 30 de panouri de fotografii si un exponat special in 3 dimensiuni-dedicat „Fenomenului Pitesti”, ce arată soarta a zeci de mii de detinuți politici, ferecați, nu de puține ori pentru vecie, între zidurile închisorilor comuniste și va ajuta la găsirea răspunsului la întrebarea „Poate fi reînvăţată memoria?”, nu numai ca formă de optimism, dar şi ca singură cale posibilă pentru a ne salva de umbrele trecutului.
La deschiderea expoziției participă realizatorii acesteia: poeta Ana Blandiana (Președinte al Consiliul Director al Fundaţiei Academia Civică) și Romulus Rusan (Director al Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului). De asemenea, vor lua cuvântul E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, Ion Hadârcă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, primarul Municipiului Chișinău, Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Anatol Petrencu, directorul Institutului de Istorie Socială „ProMemoria" și Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Evenimentul va avea loc pe data de 27 martie 2012, ora 11.00 la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 A, Chişinău).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan