marți, 23 noiembrie 2010

Despre Angela PINZARU

Autoare a unei cărţi de poezie scrisă într-o cheie proaspătă şi novatoare- Păsări de sîmbătă-şi a numeroase cicluri de versuri nonconformiste şi sfidătoare publicate în revistele literare Sibirskie ogni, Deni i noci, Deti Ra şi altele, moldoveanca Angela Pînzaru este, în opinia criticii de specialitate, una dintre cele mai autentice poete din Siberia de astăzi. Poezia ei şochează încă de la primele rînduri, lectura acesteia lăsîndu-se, de multe ori, cu scandal şi cu nenumărate discuţii în contradictoriu despre rolul literaturii în lumea contemporană. Fiind de o subtilitate aparte, poezia ei trage cortina de pe feminitate şi o prezentă aşa cum o vede autoarea ca atare, pendulînd între sofisticăriile şi capcanele vieţii conjugale şi legăturile primejdioase, vorba lui Choderlos de Laclos, din societate.
Poezia Angelei Pînzaru este directă, tranzitivă, ironică, minimalistă, transformînd cu succes faptul banal în eveniment poetic. Alături de aceasta, poeta mai reuşeşte să readucă mitul printre semenii ei, camuflîndu-l cu multă iscusinţă în măruntaiele cotidianului din oraşul Krasnoiarsk în care locuieşte începînd cu anul 1995.
Absolventă a Institutului de Literatură în numele lui Maxim Gorki, Angela Pînzaru scrie şi proză, fiind nominalizată la una dintre cele mai prestigioase premii din Rusia, premiul pentru proză scurtă în numele lui Lev Tolstoi.
Cu toate că de mai bine de douăzeci de ani este plecată din Republica Moldova, Angela Pînzaru mai continuă să scrie poezie şi proză şi în limba română, bilingvismul fiind pentru ea o trăsătură definitorie a personalităţii sale.
Indiferent, însă, că scrie în română sau rusă, scriitoarea caută să descopere, cu ajutorul literaturii, farmecul lumii contemporane.

Un comentariu:

  1. Pentru Angela Panzaru din...Siberia
    AVIZ

    PE ACEASTĂ CALE LANSĂM INVITAȚIA DE-A VĂ INCLUDE CU TOATĂ ARDOAREA LA REALIZAREA ULTIMEI ETAPE A DICŢIONARULUI SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DE PRETUTINDENI ŞI A ANTOLOGIEI POEZIEI ROMÂNEŞTI ÎN MILENIULTREI, PROIECTE COORDONATE DE ACAD.MIHAI CIMPOI.

    ÎN ACEST CAZ VĂ SOLICITĂM UN CV, O FOTOGRAFIE, PENTRU POEŢI+7 POEME ŞI O ADRESĂ POŞTALĂ (ORAŞ, STRADĂ, AP. ETC), INCLUSIV DE E-MAIL.

    CU ALEASĂ PREȚUIRE,

    TRAIAN VASILCĂU(TRAIANUS),

    DIRECTOR GENERAL PROIECTE LITERARE,
    SOCIETATEA CULTURALĂ " PASĂREA PHOENIX",
    CHIŞINĂU

    email: societateaphoenix1@gmail.com
    Data limită- 13 septembrie 2013

    RăspundețiȘtergere

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan