marți, 8 iulie 2014

Răzvan Ţupa


O şansă de salvare pentru Uniunea Scriitorilor din România şi campania pentru Paul Goma pe care cine crezi că a reuşit să o pună în practică?

Poate aţi auzit de Premiile USR acordate în acest an. Poate nu, dar nu vă faceţi probleme. Un motiv pentru discreţia organizaţiei este şi acela că volumele premiate au fost meritorii, de la un capăt la altul. Desigur, nu erau singurele, dar…
Am scris de mai multe ori despre problemele pe care le văd în lipsa de activitate a Uniunii Scriitorilor din România. De data aceasta vreau să remarc o oportunitate pe care această instituţie o are azi. De ani întregi urmăresc premii literare, încerc să desluşesc logica după care se acordă, şi, chiar şi atunci când sunt premiate cărţi valoroase, explicaţiile lipsesc ori privesc exclusiv generalităţi legate de autor. În locul unei recunoaşteri a relevanţei unei cărţi, ne alegem doar cu bifări expeditive mai mult sau mai puţin festiviste ale unor mici culturi ale personalităţii.
Dar se arată şi o salvare: Uniunea Scriitorilor din Moldova a anunţat anul acesta lista scurtă a nominalizărilor pentru premiile pe care le acordă. Mircea V.Ciobanu, unul dintre membrii Consiliului de conducere al USM, semnează într-un cotidian central un text în care explică pentru toată lumea ce criterii şi mize au alegerile organizaţiei: “Publicarea listei nominalizărilor pentru premiile USM presupune o evaluare publică a ei, altfel nominalizarea îşi pierde rostul”. Da, este aceeaşi organizaţie care a reuşit să facă mulţi paşi înainte pentru reîntoarcerea lui Paul Goma în spaţiul limbii române şi care a făcut apel la opinia publică pentru a-i asigura prin donaţii scriitorului român o casă în Basarabia.
Ceauşescu a vrut să-l omoare de două ori.
Iliescu, Constantinescu şi Băsescu l-au trimis la coada de la ghişeu .
Deci Paul Goma, cel mai mare militant anticomunist
din vremea dictaturii ceauşiste, n-are paşaport românesc.
Şi nici o casă unde să revină. La 78 de ani.
Eugen Ionesco l-a numit un Soljeniţîn român spun organizatorii campaniei. Acţiunea pro-Goma a fost lansată şi este sustinută prin această pagină de Facebook
.
Măcar pentru că înţeleg să acorde importanţă alegerilor pe care le face propria instituţie, Uniunea Scriitorilor din Moldova pare să fie cea mai mare şansă a organizaţiei corespondente din România. Desigur, nu este de lepădat experienţa USR atunci când e vorba despre înmormântări şi vaga îndulcire a vieţii membrilor şi membrelor pensionari/pensionare. Dar, în lucrul cu volumele scrise de autori aflaţi la maturitate, organizaţia românească pare să aibă multe lucruri de învăţat de la colegii de la Chişinău. Dacă ar fi în stare să renunţe la orgolii, USR ar putea, să se relanseze cu succes, devenind o filială a USM.
P.S.Poate credeţi că aici este o postare ironică. Nu e.


Preluat de pe http://www.poetic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan