vineri, 28 septembrie 2012




Evenimentul
26-09-2012



Omul zilei de Miercuri!


* Radu Ghilaş, regizorul spectacolului „Check in”, montat la Ateneul Tătăraşi şi selectat pentru a participa la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea
Radu Ghilaş este, după propria-i mărturisire, înainte de toate, actor. Îl  cunoaşteţi din numeroase spectacole ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi – printre cele mai recente fiind  „Made în Est” (regia Claudiu Goga), „Aici, la porţile beznei” (regia Mihai Măniuţiu), „Falstaff Show” (regia Ion Sapdaru), „Dawn-Way (Oameni slabi de înger. Ghid de folosire)” - regia lui Radu Afrim, „Trei surori”, în regia lui Cristian Hadji-Culea şi multe altele. Are însă o pasiune şi pentru regie, un domeniu în care deşi nu vrea „să se ia prea în serios”, crede că are „ceva de spus”.   Spectacolul „Check in”, de Dumitru Crudu, cea mai recentă colaborare a lui Radu Ghilaş, în calitate de regizor, cu Ateneul Tătăraşi şi Centrul Cultural German Iaşi, va fi jucat vineri, 28 septembrie, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt (ediţia a XVIII-a), organizat de Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Acesta este unica reuniune festivalieră   consacrată pieselor într-un act din România, o manifestare culturală cu o longevitate egalată de puţine festivaluri din ţară, prima ediţie având loc în anul 1976.
„Check in” îi are în distribuţie pe foarte tinerii: Codrin Dănilă, Ionuţ Cornilă, Daniel Chirilă, Claudia Chiraş, Andreea Lucaci, Dragoş Călin, Cezara Fantu şi Tania Bogza.
De altfel, Radu Ghilaş este convins că orice tânăr actor „are nevoie să i se dea şansă”: „E o vorbă pe care au zis-o nişte oameni deştepţi, înaintea mea: studenţii la Teatru se cred actori de Hollywood în anul I, artişti emeriţi ai poporului în anul al II-lea, actori în anul al III-lea, iar apoi îşi dau seama că atunci începe totul. Nu sunt angajaţi nicăieri, nu-i cunoaşte nimeni şi totuşi trebuie să-şi câştige existenţa. E o viaţă dură, actorii ies pe bandă rulantă. Nu este echitabil, nu există atâtea posturi. Cred în ideea de proiect independent, dar unele iniţiative de acest gen pot deveni un fel de prostituţie. Ceea ce-ţi poate da scândura unui teatru e incomparabil cu orice proiect independent. Un actor are nevoie de scenă, de public şi de respect din partea publicului”, ne spunea Radu Ghilaş într-un interviu.
(Gina Popa)

Născut la Chişinău - Republica Moldova, pe 27 februarie 1971, Radu Ghilaş este absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, clasa prof. Geta Angheluţă, Sergiu Tudose, promoţia 1994. Între 1987 şi 1990 a fost actor al Teatrului „Ion Creangă” din Chişinău, iar din 1994 este actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan