duminică, 14 martie 2010

Lansare de blog


Am bucuria să anunţ deschiderea acestui blog, al atelierului creative writing "Vlad Ioviţă", în memoria regizorului şi scenaristului moldovean, care poartă acelaşi nume, şi despre care, pentru început, aş vrea să las aici câteva date biografice:

Vlad Ioviţă s-a născut la data de 23 decembrie 1935, în satul Cocieri din raionul Dubăsari, pe atunci inTransnistria, pe atunci în URSS). A făcut studii la Şcoala coregrafică "A.Vaganova" din Leningrad (1954), urmând apoi cursurile superioare de scenaristică din Moscova (1962-1964).Vlad Ioviţă a debutat ca scriitor. Din anul 1966 îşi începe colaborarea cu studioul cinematografic "Moldova-film", semnând scenariul filmului Se caută un paznic (după povestea "Ivan Turbincă" de Ion Creangă). Începând din anul 1969 colaborează permanent ca regizor şi scenarist al mai multor filme de ficţiune sau documentare. Filmul care i-a adus notorietate a fost documentarul Fântâna (1966), care a obţinut Marele Premiu şi Diploma Festivalului regional de filme de la Chişinău (ediţia VII-a, 1967).Din filmografia sa amintim filmele istorice Dimitrie Cantemir (1973), care a obţinut Diploma Pentru oglindirea temei istorice la Festivalul unional de filme din Baku (ediţia VII-a, 1974) şi La porţile satanei (1980), care a obţinut Diploma Pentru cel mai bun scenariu la Festivalul republican de filme din Chişinău (ediţia I-a, 1980). La ambele filme a semnat atât regia, cât şi scenariul. În anul 1976, a primit Premiul de Stat pentru realizări deosebite în domeniul cinematografiei şi culturii Moldovei. Creaţia cinematografică a lui Ioviţă se caracterizează printr-o "înaltă cultură profesională, printr-o îmbinare organică a veridicului cu artisticul, printr-o pregnantă expresivitate artistică şi prin reale tendinţe spre baladesc"[1].De asemenea, Vlad Ioviţă a îndeplinit funcţia de secretar al Uniunii Cineaştilor din Moldova (1981-1983). El a încetat din viaţă la data de 23 iunie1983, în municipiul Chişinău, fiind înmormântat în satul natal.În prezent, numele lui Vlad Ioviţă este purtat de către Liceul teoretic din satul Cocieri.
Începând din anul 1958, Vlad Ioviţă a publicat versuri, schiţe şi nuvele. El a debutat editorial cu volumul dnuvele Râsul şi plânsul vinului (1965). Proza sa Dincolo de ploaie (1970; 1979), Trei proze (1971), Dimitrie-Vodă Cantemir (1973), Un hectar de umbră pentru Sahara (1984), Friguri(1988) este prin excelenţă comportamentalistă, cu eroi care apar conturaţi zgârcit, ca într-un basorelief, înscriindu-se pe linia prozei lirico-simbolistice de atmosferă. Nuvelele sale au fost traduse în limbile rusă, germană, slovacă ş.a.În calitate de prozator, Vlad Ioviţă este aproape necunoscut în România din cauza faptului că opera sa nu a fost editată cu grafie latină, cu excepţia volumului de proză Un hectar de umbră pentru Sahara. El este considerat un prozator de factură modernă şi un nume de referinţă în proza basarabeană postbelică. Printre nuvelele sale cele mai cunoscute menţionăm Făt-Frumos, Sirena, Magdalena etc.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vlad_Ioviţă

Atelierul literar "Vlad Ioviţă" are loc în fiecare sâmbătă, la ora 17.
Locaţia: Sediul central al bibliotecii "B.P.Haşdeu", Chişinău.

Intrare liberă pentru toţi doritorii de a participa la acest atelier.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan