sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Atelierul de azi

 

IAtă care sunt propunerile mele:

 

Prima PROPUNERE:

 

Edgar Lee Masters

LYDIA PUCKETT

 

Knowalt Hoheimer a pornit la război

În ziua în care Cunl Trenary

A garantat prin jurământ înaintea judecătorului Arnett

De furtul porcilor.

Dar nu ăsta-I motivul pentru care a devenit el soldat.

Ci pentru că m-a prins pe mine umblând înhăitată cu

                                                                          Lucius Atherton.

Ne-am certat și i-am spus

Să nu-mi mai ațină calea;

Atunci el a furat porcii și a plecat la război  -

În spatele fiecărui soldat e o femeie.

 

 

 

Acesta e poemul poetului american Edgar Lee Masters, compus din monologul unei femei, care ne povestește cum fostul ei iubit, un oarecare Knowat Hoheimer, a devenit soldat.  Lydia Puckett ne zice că fostul ei iubit nu a devenit soldat că era mare patriot și că își iubea foarte tare țara, ci pentru că el a prins-o cu altul și negru de supărare a plecat la război.

Poemul s-ar fi putut întitula și așa: IATĂ CE L-a ÎMPINS PE FOSTUL MEU IUBIT SĂ DEVINĂ SOLDAT, căci în jurul acestei cozi se învârte tot poemul, în fond, un poem de dragoste.

Zic că e un poem de dragoste, fiindcă Lydia povestește toate lucrurile astea la foarte mulți ani după ce acestea s-au consumat, parcă pentru a se justifica, pentru a se dezvinovăți, pentru a-și cere iertare în fața fostului ei iubit și a celor care l-au cunoscut.

La momentul când noi citim acest poem nu mai e în viață nici fostul ei iubit și nici Lydia, iar poemul ăsta nu e nimic altceva decât o inscripție pe crucea ei de pe mormânt.

Ăsta e singurul lucru pe care și-l amintește ea din această viață. Din viața ei. Cum dându-I papucii iubitului ei acesta a devenit soldat pentru a o iuta. El, poate că a și uitat-o dar ea, nu. Nu l-a uitat cât a trăit, pentru că nimeni nu a iubit-o mai mult decât Knowalt.

Monologul Lydiei e narativ. Ea povestindu-ne ceva care s-a întâmplat de mult. Dar oare nouă ne povestește? Și nouă. Dar în primul rând concetățenilor ei din micul orășel în care trăise, care au condamnat-o pentru felul cum s-a purtat ea cu Knowalt.

În poem se mai vorbește despre furtul porcilor, ceea ce înseamnă că fostul ei iubit era atât de sărac încât  nu avea o situație pentru a putea pleca la război.

Deci ea s-a înhăitat cu un alt bărbat pentru că acela era mai bogat și asta nu și-a putut-o ierta nici ea toată viața.

 

Ăsta e poemul. Un poem narativ. Iar propunerea mea e să compunem și noi un poem reluând tema, dar altfel, firește.

Iar tema ar fi:

Ce l-a făcut pe Virgil(bunăoară,d ar poate fi oricare alt nume) sau Virgina( de exemplu) să bea ( sau să facă altceva- să zicem, 1)să plângă, 2)să fugă de acasă, 3) să spargă fereastra de acasă sau a vecinilor etc etc) în sâmbăta aia până nu a mai putut sta în picioare?

Și

 

A DOUA PROPUNERE: Să scriem un text despre așteptare.

Eu aștept să…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan