luni, 11 iulie 2011

Gheorghe Erizanu scrie pe blogul sau:

1)Oleg Serebrian, romancierul

„- Necrofilia ! Cultul eroului gata să moară oricând pentru o cauză în care doar visele au dreptul să trăiască ! Singura deosebire e că naziştii vorbesc de eroul-solitar, iar comuniştii de eroul-turmă.”

Este din romanul lui Oleg Serebrian. Istoricul, geopoliticianul, politicianul și actualul ambasador al Republicii Moldova la Paris, după cărțile „Politică și geopolitică”, „Politosfera”, „Despre geopolitică”, debutează ca romancier.

Romanul a fost început la 17 februarie 2008 în Vijnicioara, încheiat la 17 iunie 2011 la Paris.

Va apărea în colecția „Rotonda”. Este plin de date și cifre istorice. Autorul a studiat până și timpul meteo din acea perioadă. Este o enciclopedie istorică și socială a acelor vremi.

Era timpul când primar al Cernăuților era Traian Popovici. Dar cernăuțenii din romanul lui Serebrian erau în altă parte.

Romanul are o dedicație: „Dedic această carte sutelor de mii de bucovineni şi basarabeni care au trecut prin calvarul exodului din anii 1940 şi-n mod special, amintirii bunelului meu, Petru, fost secretar al primăriei din Hădărăuţi, Guvernământul Bucovinei, refugiat în Banat şi străbuneilor mei, Alexandra şi Dumitru, deportaţi în Siberia.”

Cine a fost Traian Popovici și ce are Dustin Hoffman, actorul hollywoodian, care provine din evrei români? În 2012 Dustin Hoffman va fi primar de Cernăuți.






2)Dustin Hoffman, primar de Cernăuți



Acu 70 de ani, la 8 iulie 1941, sosea la Cernăuți, în calitate de „prim-ajutor de primar” Traian Popovici. La 1 august Popovici avea să fie numit primar al municipiului Cernăuți de către guvernatorul militar al Bucovinei, colonelul Alexandru Rioșanu.

Traian Popovici a fost primar al Cernăuțului până în 1942. Dustin Hoffman îl va interpreta pe primarul Popovici într-un film care va apărea în 2012. Ce a făcut românul Traian Popovici, care a fost funcționar într-un târg, gen celor din romanele lui Andruhovici, în timpul generalului Antonescu, că Hoffman a acceptat să-l interpreteze?

Primarul Traian Popovici a primit ordin pentru deportarea tuturor evreilor din Cernăuți în Transnistria. A discutat cu noul guvernator militar al Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, reușind să lase 200 de evrei.

Nemulțumit de rezultat s-a dus să-l convingă pe generalul Antonescu. Care a convocat Consiliul de Miniștri. În cadrul Consiliului Traian Popovici și-a apărat orășenii. A reușit să-i scoată din listă pe încă 19 800 de evrei.

Putea să fie doar primar. Să execute ordine. Era război. De ce să depui eforturi, să riști când poți sta bine-merci în banca ta? Sovieticii au deportat cu un an înainte mii de bucovineni în Siberia. Era și atunci un primar al Cernăuților. Nu-i știu numele. Era unul din rândul tovarășilor Nae.

Traian Popovici a murit la 4 iunie 1946 în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei (județul Suceava). A fost un om norocos.

Evreii din Cernăuți s-au împuținat foarte tare după 1970.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan