Salonul Internaţional de Carte
Ediţia a 20-a a Salonului Internaţional de Carte, consacrată Anului Grigore Vieru şi aniversării a 20-a a Independeţei Republicii Moldova va fi inaugurată miercuri, 31 august, la ora 12.00, în sediul central al Bibliotecii Naţionale. Va fi expusă producţia editorială a peste 300 edituri din 18 ţări, în total peste 10 mii titluri de produse editoriale pe suporturi tradiţionale şi în format electronic. Va avea loc, cum ar zice Andrei Pleşu, o reţea de întâmplări culturale minunate. Editurile participante vor propune vizitatorilor produse la preţuri reduse, iar unele titluri vor fi oferite în mod gratuit. Vedeţi invitaţie aici, afişul aici, programul Salonului aici.
Vă aşteptăm la Biblioteca Naţională!
Cărţile Independenţei
Astfel este intitulată expoziţia-eveniment desfăşurată în spaţiul expoziţional din sediul central al BNRM. Sunt expuse cărţile premiate la cele 20 de ediţii ale Salobului Internaţional de Carte, cărţi care constituie în ansamblul lor o oglindă a evoluţiei stărilor de fapt în Moldova în cele două decenii de libertate. Sunt expuse deasemenea publicaţii şi documente în care este reflectată lupta pentru independenţă, viaţa şi activitatea oamenilor cetăţii care s-au consacrat plenar înfiripării şi dezvoltării statului democratic, integrării europene a ţării
Albastrul Libertăţii
Astfel şi-a intitulat expoziţia de tablouri desfăşurată în sala Vasile Alecsandri din sediul central pictorul Cezar Secrieru. Vernisajul este consacrat aniversării a 20-a a Independenţei Republicii Moldova. Întemeiată pe un joc intertextual care nu poate să nu-ţi trezească asocieri cu albastrul de Voroneţ, pânzele lui, concepute după principiul serialităţii, redau nuanţele jubilării celeste generată de cucerirea Independenţei Moldovei.
Donaţie de excepţie
Institutul Român de studii Inter-ortodoxe şi Inter-religioase a oferit în dar Bibliotecii Naţionale ediţia cu ilustraţii, în 8 volume, a Bibliei(Septuagintei) diortosite de cel care a fost marele cărturar şi mitropolit Bartolomeu (Valeriu)Anania, plecat la cele veşnice la 31 ianuarie 2011. Cele 8 volume, scoase în editura Litera, prezintă un model de arta cărţi.
Ceremonia de închidere a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii
Va avea loc pe data de 5 septembrie în sala de conferinţe din sediul central, cu începere de la ora 11.00. Vor fi înmânate premiile pentru cele mai citite cărţii ale Moldovei pe anul 2010, Testimoniile de Laureat ale învingătorilor în concursurile pentru cel mai activ cititor, cea mai bună familie cititoare, cea mai bună bibliotecă organizatoare a lecturii publice, cele mai bune desene pe motivele vieţii şi operei lui Grigore Vieru, cei mai activi scriitori. Vezi programul festivităţii aici
Un Colocviu biblioteconomic moldo-româno-italian
Va avea loc la 1 septembrie în Sala de arte din sediul Alexie Mateevici,cu începere de la ora 10.00. Evenimentul este organizat de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova,Asociaţia Bibliotecarilor din Roma şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu