duminică, 20 septembrie 2015

„Falsul Dimitrie” sau despre preocuparea autorului de a se ...

hyperliteratura.ro/falsul-dimitrie-dumitru-crudu/
11 sept. 2015 - Dumitru Crudu, Falsul Dimitrie, Editura Cartier, recenzie, Hyperliteratura. Perindările lui Dumitru Crudu alături de Marius Ianuș pe la Cenaclul 19 al .... Horoscopul literar pe 2014 – ce vom citi în noul an în funcţie de zodie.

luni, 7 septembrie 2015



RAFAEL AGADJANEAN: IN MEMORIAM


Refugiindu-se din calea războiului care izbucnise în Carabahul de Munte, Rafael Agadjanean a prins în Moldova o perioadă istorică extrem dificilă, când viața se înrăutățise brusc și arta fu marginalizată. Fiind artist, un regizor de film și un scenarist cunoscut, autor a mai multor filme documentare și de ficțiune, acesta trebuise să aleagă între a face artă, sau a se adapta noilor timpuri și Rafael Agadjanean a ales să facă artă și să-și păstreze idealurile, chiar și dacă a plătit un mare preț pentru asta, rămânând sărac. Rafael Agadjanean a fost un om care a înfruntat istoria și i-a rămas credincios artei.  
Eu l-am cunoscut încă pe vremea când era reporter la televiziunea publică, și le lua oamenilor de cultură interviuri,  fără să facă vreodată paradă cu faptul că e artist sau caz că un cineast cunoscut a devenit reporter. Că și el era artist, am aflat ulterior și din alte surse. Ori de câte ori ne întâlneam, vorbeam despre artă și despre filmele sale. Tot timpul visase să facă filme. Rafael Agadjanean a ales să-i rămână fidel artei sale. A fost un om puternic și un cineast excepțional. Mă bucur că l-am cunoscut. Era un om lângă care te simțeai mai puternic și care îți reda demnitatea și te făcea să te stimezi mai mult ca om. E timpul să-i redescoperim filmele și să i le prețuim la justa valoare. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan