miercuri, 27 iulie 2011

Gheorghe Erizanu scrie pe blogul sau:

Caut librar. Domn
iulie 27th, 2011

Caut librar. Caut librar bun. Să poată zâmbi, fiind din Chișinău. Să poată vorbi despre orice carte, chiar dacă nu a citit-o. Să poată convinge fiecare al doilea vizitator să cumpere o carte din Librăriile Cartier. Acest vizitator să fie atât de mulțumit de recomandarea librarului încât peste două săptămâni să vină după altă carte. Pe care s-o recomande tot librarul. Și tot mulțumit să rămână. Să aibă caracter, dar și cei șapte ani de acasă. Să nu fi lucrat niciodată în ”Obșcepit” sau ”Knigotorg”. Să înțeleagă că librăria începe din fața ușii și se termină la ultima carte din polița de sus. Chiar dacă nu știe cele zece porunci, oricum să le respecte. Să iubească cartea. Și să fie sigur că meseria de librar e cea mai frumoasă din lume. Apropo, în nomenclatorul profesiilor din Republica Moldova noțiunea de ”librar” nu există. Există echivalentul ”vânzător”. Nu vreau vânzători.

Acest anunț a fost făcut demult. O parte dintre librarii pe care i-am angajat au ieșit în concediu de maternitate. Caut librar. Aceleași calități. Sună misogin, dar voi angaja un domn. De această dată.

Introduceți în nomenclatorul profesiilor din Republica Moldova și cea de librar. Încalc legislația. Nicidecum nu pot nota în carnetul de muncă „vânzător”. Ăștia sunt la aprozar. Iar proprietarii de aprozare sunt deputați.

Un comentariu:

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan