sâmbătă, 17 mai 2014

falsul Dimitrie de Dumitru Crudu, la Librăria din Centru
Joi, 22 mai crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului antologic de poeme Falsul Dimitrie de Dumitru Crudu, apărut la Editura Cartier în Cartier popular, colecție coordonată de Gheorghe Erizanu. Falsul Dimitrie este al doilea volum, apărut în seria de antologii Cartier ale poeților contemporani români, după Antologic de Eugen Cioclea (apărut în ianuarie 2014).
Preț copertă: 85 lei. Preț promoțional în ziua lansării: 68 lei.
Cartea a apărut într-un tiraj de 600 exemplare cu ajutorul Ministerului Culturii.
Volumul va apărea și în format ebook pe www.iBookstore și www.cartier.md.
Alături de autor vor participa: Lucia Țurcanu, critic literar; Maria Șleahtițchi, scriitor; Cristina Cârstea, poet; Nichita Danilov, scriitor.
Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier
„Dumitru Crudu simulează sfiala scriiturii pentru  a spori efectele îndrăznelilor. Lucrând decomplexat  pe materia complexă a senzaţiilor, dar şi pe cea sugerată  a frustrărilor şi nostalgiilor, el nu mai exersează în inefabilul sentimentelor, ori stărilor, în mitologia erosului, ci în convulsiile lui carnale, fixând sentimentul cu un limbaj direct, în viscere şi obsesii (...). Crudu rămâne în conceptul melancolic al eroticii, încercând să-i salveze misterul, chiar şi în cele mai sordide condiţii. Tentativa sa de a-l trivializa ţine mai degrabă de polemica limbajelor şi a toposurilor literare, nefiind, în fond, decât o permutare scenografică a cadrelor idilice: din crângul romantic, în bucătăria jegoasă.”  
Al. CISTELICAN


„Dumitru Crudu este un poet prolific, proteic (…) obsedat de o perpe-tuă fugă şi regăsire de sine”. Gheorghe CRĂCIUN

DUMITRU CRUDU (8 noiembrie, 1967, Flutura, Ungheni), scriitor român. După absolvirea şcolii medii din satul natal, intră la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), apoi studiază limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987-1991), pe care o abandonează în plin război civil. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Transilvania” din Braşov, unde i-a avut ca profesori pe scriitorii Al. Cistelecan, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Virgil Podoabă, frecventând totodată cenaclul „Interval” condus de poetul Andrei Bodiu.
Debut simultan cu două volume de versuri: Falsul Dimitrie, Arhipelag, 1994, şi E închis, vă rugăm nu insistaţi, Pontica, 1994, urmate de Şase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente, Paralela 45, 1996 (premiul pentru experiment al ASPRO), Poooooooate, Vinea, 2004, şi Eşarfe în cer, Cartier, 2012.
În 1999 semnează, alături de Marius Ianuş, Manifestul Fracturismului. Fiind student la Braşov, în 1994 scrie prima versiune a romanului Un american la Chişinău, pierdut doi ani mai târziu, şi pe care îl va reface ulterior, publicându-l la Casa de Pariuri Literare, în 2013. Între timp, mai publicase un alt roman, Măcel în Georgia, Polirom, 2008, precum şi volumul de proză scurtă Oameni din Chişinău, Tracus Arte, 2011.
Totodată se afirmă şi ca dramaturg (Crima sângeroasă din staţiunea Violeta, Arc, 2001; Salvaţi Bostonul, Cartier, 2001; Oameni ai nimănui, Cartier, 2007), câştigând în 2004 premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului cu Alegerea lui Alexandru Sutzu, Unitext, 2004. Piesele sale au fost montate în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Franţa, Suedia şi Bulgaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan