luni, 31 mai 2010

Ultima ședință din primăvara asta

Sâmbătă, 29 mai, ultima ședință a atelierului Vlad Ioviță din primăvara asta. În timp ce vedeam pe geamurile bibliotecii Hașdeu zeci sau sute de tineri într-un permanent flux spre marele eveniment din Piața Marii Adunări Naționale, pentru a vedea marea vedetă (n-o să zic artist, rămâne la discreția fiecăruia) în cadrul marelui eveniment, noi ne vedeam de micile întâmplări din micile noastre vieți, descrise în micile noastre jurnale de oameni mici. A rămas deschis subiectul cu privire la ccorectitudinea citirii jurnalului intim în public. S-a ajuns la concluzia că e în regulă atâta timp cât e abordat ca un jurnal de scriitor...

Am profitat de prezența domnului Fusu ca să discutăm despre textele dramatice. Călin ne-a citit o încercare de monolog al unui boschetar care fură ceva din magazin, și apoi lui îi este furată mâncarea. Dar conflictul principal apare în momentul în care se încheie textul. Probabil Călin îl continuă până data viitoare.

Și Nina Caraman ne-a citit 2 monoloage și o piesă de teatru, pe care a scris-o în aproape 3 ore. Cu toții am fost de acord că ăsta e cel mai bun text al ei de până acum. Personajele sunt clar conturate și istoria e intrigantă, sunt atinse mai multe probleme sociale, totuși dialogul e cam static uneori, nu se vede o evoluție clară a conflictului, ori, după cum spune domnul Fusu, în teatru fiecare replică trebuie să fie relevantă și în plus, e destul de periculos conflictul direct în textul dramatic.

Am avut și câțiva oameni noi, Augustina, jurnalul căreia promite multe, și probabil la ședințele viitoare, după cum a spus și ea, o să ne arate de ce e în stare J De asemenea și Aurelia Borzin a trecut pe la noi, și domnul Petru Negură (http://petrunegura.blogspot.com/) dar nu am reușit să discutăm prea mult pentru că se grăbeau la ”Livada cu vișini”.

Noi ne bucurăm că primele zile de vară sunt ploioase și, dacă nu răcim (și n-o s-o facem) ne vedem sâmbăta viitoare, la 17, la biblioteca Hașdeu.

Un comentariu:

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan