Mircea Cartarescu, Ioana Nicolaie si Iulian Ciocan, la Festivalul PEN World Voices de la New York
Data publicarii: 21/04/2011
Scriitorii Mircea Cartarescu, Ioana Nicolaie si Iulian Ciocan, alaturi de editorul Lidia Bodea participa la Festivalul International de Literatura PEN World Voices 2011, desfasurat la New York intre 25 aprilie si 1 mai, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR) din orasul american.
Institutul Cultural Roman din New York celebreaza totodata centenarul Cioran, proiectand, pe 27 aprilie, la Institutul Cervantes din New York documentarul "Apocalipsa dupa Cioran (Partea 1)", de Gabriel Liiceanu si Sorin Iliesiu.
ICR se alatura celei de-a 7-a editii a Festivalului International de Literatura PEN World Voices, prezidat de Salman Rushdie, pentru a celebra literatura romana la New York, alaturi de scriitori din Romania si Republica Moldova.
PEN World Voices este cel mai important festival international de literatura organizat la New York. In fiecare an, timp de o saptamana, festivalul aduce impreuna peste 100 de scriitori din intreaga lume, alaturi de omologii lor americani, pentru a celebra cuvantul scris. Evenimentul prezidat de Rushdie i-a avut ca invitati de-a lungul celor sase editii pe Nadine Gordimer, Toni Morrison, Orhan Pamuk, Umberto Eco, Ian McEwan, Mario Vargas Llosa, printre altii.
In avanpremiera festivalului, Mircea Cartarescu si Ioana Nicolaie vor fi prezenti la Washington, D.C., pentru salonul de poezie "Love is Real. Real is Love", gazduit joi de Ambasada Romaniei, unde vor citi o selectie din textele lor si vor intra in dialog cu publicul.
PEN World Voices debuteaza pe 25 aprilie cu un eveniment special intitulat "Written on Water", in cadrul caruia Mircea Cartarescu il va insoti pe Salman Rushdie, presedintele festivalului, alaturi de scriitori de prestigiu precum Malcolm Gladwell, Giocanda Belli, Deborah Eisenberg, Evan Fallenberg, Hanif Kureishi, Andrea Levy, Amélie Nothomb, Wallace Shawn, Vladimir Sorokin si Liao Yiwu, intr-o serie de lecturi si discutii intre invitati despre natura vie a scrisului.
Prezenta lui Mircea Cartarescu la festivalul de literatura este un prilej de intalnire a reprezentantilor comunitatii literare din New York cu apreciatul scriitor roman. Dialogul va fi continuat printr-un cocktail oferit de Jill Schoolman, editor la Archipelago Books, editura care urmeaza sa publice incepand cu 2012 varianta engleza a trilogiei Orbitor de Mircea Cartarescu.
Evenimentul "A Literary Safari: A Unique Experience" propune in data de 28 aprilie o explorare a celei mai extinse si vechi comunitati artistice din New York, aflata in inima boemului West Village, dar si o intalnire inedita cu scriitori invitati in festival. O fosta cladire industriala, Westbeth Center for the Arts este astazi un spatiu care gazduieste 383 de ateliere de lucru si apartamente de locuit. Publicul este invitat sa descopere acest spatiu precum si pe autorii invitati, care vor sustine lecturi si conversatii, in spatiul intim al apartamentelor si atelierelor artistilor rezidenti ai Wesbeth. Mircea Cartarescu participa la acest safari literar alaturi de scriitori precum Amélie Nothomb, Abdelkader Benali, John Burnside, Manuel de Lope, Deborah Eisenberg, Marcelo Figueras, Jonnas Hassan Khemiri, Michael Köhlmeier si Hervé Le Tellier.
Organizatorii PEN World Voices au introdus in programul acestei editii o sectiune noua, "Celulloid Literature", gazduita de Institutul Cervantes din New York, in cadrul careia vor fi proiectate filme documentare literare. Institutul Cultural Roman din New York celebreaza Centenarul Cioran prezentand, in data de 27 aprilie, "Apocalipsa dupa Cioran (Partea 1)", un film de Gabriel Liiceanu si Sorin Iliesiu. Gabriel Liiceanu a realizat in 1991 cel mai amplu interviu luat filosofului si eseistului Emil Cioran, cunoscut pentru aversiunea sa fata de interviuri si pentru refuzul sau de a fi filmat.
Un alt moment notabil din cadrul festivalului are loc in data de 30 aprilie: lansarea antologiei "Best European Fiction", organizat sub egida EUNIC (reteaua institutelor culturale nationale din Uniunea Europeana) la care participa, cu sprijinul ICRNY, scriitorul Iulian Ciocan (Republica Moldova), alaturi de Frode Grytten (Norvegia) si Andrej Blatnik (Slovenia). Editorul Aleksander Hemon si autorul prefetei, Colum McCann, vor purta un dialog despre literatura europeana in prezent, urmat de o serie de lecturi si discutii cu cei trei autori. Antologia "Best European Fiction" a fost publicata in noiembrie 2010 si a primit deja numeroase cronici pozitive, fiind inclusa de Los Angeles Times printre cele mai bune carti ale anului 2010. (sursa: mediafax)
miercuri, 27 aprilie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trandafirii
Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan
-
*** Da…a fost copil si Lenin… Da…a fost si el scolar… Si-n ghiozdanul lui pe vremuri A purtat abecedar! A rostit cuvintul mama Si ...
-
O viaţă de om cât vremea de mare… Bogdan ISTRU Un ceai şi o coajă de pâine Ruga să-i aducă, grăbit. La masă-ntre cărţi adân...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu