Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu
lanseaza cartea de dialoguri epistolare la Bucuresti
• vineri, 10 decembrie, ora 19.00 / Libraria Triptic (str. Alecu Russo nr. 8 [in apropierea Institutului Francez]) / Moderator: Ovidiu Simonca
Editura Polirom si Libraria Triptic va invita la o intilnire cu:
* Vasile Ernu
* Bogdan-Alexandru Stanescu
* Joyce
* Gogol
* Nabokov
* Dostoievski
* Bulgakov
* Platonov
* Tolstoi
* s.a.,
toti, „personaje” in volumul Ceea ce ne desparte, „aproape un roman detectivistic, plin de suspans, despre carti ca si cum ar avea carne, oase si-ar putea singera” (Iulia Popovici).
Publicata in urma cu citeva saptamini, cartea reuneste dialogul epistolar al scriitorilor Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu, insotit de o prefata semnata Radu Cosasu.
Pretextul epistolarului o constituie controversa legata de preeminenta literaturii ruse sau a celei anglo-saxone: Gogol sau Joyce. Pornind de la Lectiile de Literatura ale lui Vladimir Nabokov, fiecare dintre cei doi tineri scriitori isi apara optiunile literare. Un punct esential al dialogului celor doi e tocmai o anumita opozitie intre functia estetica si cea sociala ori, mai ales, politica a literaturii.
„Ceea ce-i desparte nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei si evadeaza in teorie, Stanescu e «bolnav» de revelatia sensului, a textului cu deschidere in infernul oricarei frumuseti. Pentru Ernu, poezia e o problema de viata si de moarte, pentru Stanescu «doar» o contaminare. Febrili, scrupulosi, oricum ciudati «pentru situatia in care ne gasim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov…Ca in toate povestile bune, nu vom cunoaste sfirsitul acestui «pariu infantil». Ca in toate povestile bune, va exista insa un «deodata» cind inima incepe sa bata cu putere (i-am investigat pe cei mai mari dintre cei mari – nici unul nu ocoleste acest moment cardiac)…” (Radu Cosasu)
Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj‑Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrulfundatiilor Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a avut rubrici de opinie in Romania libera si HotNews, precum si rubrici permanente in revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural. A debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom, 2006; ed. a II-a, 2007), care a aparut in 2007 la editura Ad Marginem din Rusia si in 2009 la editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria. Cartea este in curs de aparitie la editurile Akal din Spania, Hacca din Italia, L’Harmattan din Ungaria si Sulakauri din Georgia. Nascut in URSS a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator Cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Volumul a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. Alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Cartier, 2008). In 2009 publica la Polirom volumul Ultimii eretici ai imperiului, in curs de aparitie la editura Ad Marginem din Rusia.
Bogdan-Alexandru Stanescu (n. 1979) a lucrat ca junior editor la Ziarul de duminica, incepind cu anul 2000. Din acelasi an a devenit redactor si cronicar literar principal al revistei Luceafarul. A publicat cronici literare, neintrerupt, in cele mai importante reviste culturale. De asemenea, a publicat poezie, proza si eseu in Adevarul literar si artistic, Luceafarul si Ziua literara. Din 2004 a devenit producator executiv al emisiunii Parte de carte realizate de Cristian Tabara la ProTV. Din 2005 a fost angajat ca redactor-sef al colectiei „Biblioteca Polirom”, pentru a deveni director editorial in 2006. Este prezent cu un eseu in antologia Generatia 2000 (Pontica) si cu proze in antologiile Primul meu fum, Prima mea calatorie in strainatate si Prima mea carte (ART, 2010).
Va asteptam cu drag,
Oana Boca
Director de Imagine Polirom
Mobil: 0722.609.478
E-mail: oana.boca@polirom.ro; www.polirom.ro; www.cartearomaneasca.ro
vineri, 10 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trandafirii
Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan
-
*** Da…a fost copil si Lenin… Da…a fost si el scolar… Si-n ghiozdanul lui pe vremuri A purtat abecedar! A rostit cuvintul mama Si ...
-
O viaţă de om cât vremea de mare… Bogdan ISTRU Un ceai şi o coajă de pâine Ruga să-i aducă, grăbit. La masă-ntre cărţi adân...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu