marți, 23 august 2011

Acum NOII BARBARI si la radio

http://www.arenafm.md/


NOII BARBARI


Noii barbari este o emisiune de cultură alternativă care îşi propune să demonstreze că cei care cred că arta şi literatura basarabeană sunt depăşite se înşală amarnic. Noii barbari va încerca să arate că proza, poezia sau teatrul basarabean sunt performante şi, prin cele mai bune producţii ale sale, pot fi competitive şi pe plan european. Noii barbari este o emisiune care îşi doreşte să promoveze ceea ce este autentic şi valoros în cultura română din Republica Moldova.

Invitatul ediției e scriitorul Andrei Burac

Marţi, 02 August 2011 16:00
Invitatul ediției e scriitorul Andrei Burac Invitatul ediției e scriitorul Andrei Burac care e unul dintre puținii scriitori care nu a făcut concesii politice în literatura sa. Cum oare a rezistat și ce i-a făcut pe mulți dintre colegii săi să cedeze? Iată câteva întrebări la care răspunde Andrei Burac. În opinia sa, a fost vorba și despre o alegere. Dacă voiai cu orice preț să faci o literatură adevărată, puteai, dar, dacă voiai să trăiești bine și să agonisești averi, nu aveai cum să nu pactizezi cu sistemul. Pe lângă aceasta, sumarul ediției mai cuprinde cronici de carte, tablete de atitudine și lecturi literare.
Audio


O familie de poeți: Diane Iepure și Florin Hălălău

Marţi, 26 Iulie 2011 11:03
O familie de poeți: Diane Iepure și Florin Hălălău Invitații ediției sunt o familie de poeți: Diane Iepure și Florin Hălălău; ea, originară din Basarabia și el, trăgându-se dintr-o familie de refugiați. Acum locuiesc la București. Ediția a inclus un recital poetic susținut de cei doi scriitori și un dialog amplu. Dumitru Crudu și invitații săi au discutat despre condiția scriitorului contemporan și despre cum e receptată literatura basarabeană în Republica Moldova și literatura din România la Chișinău, dar și despre secretele scrisului și despre cum se scrie și se discută literatura în familie.Pe lângă aceasta, sumarul ediției mai cuprinde cronici de carte, tablete de atitudine și lecturi literare.


Audio


Aliona Grati, cunoscuta cercetătoare literară

Marţi, 19 Iulie 2011 11:03
Aliona Grati, cunoscuta cercetătoare literară În interviul pe care Aliona Grati l-a acordat postului nostru de radio, cunoscuta cercetătoare literară constată cum a evoluat în timp receptarea romanului lui Vladimir Beșleagă “Zbor frânt”. Dacă la sfârșitul anilor șaizeci, acesta era interpretat print-o grilă proletcultistă, fiind considerat un roman de război, după 1990 mai ales, este considerat un roman neomodernist, care reflectă criza identitară basarabeană. Între cele două înțelegeri ale romanului e o prăpastie. După Aliona Grati, pe undeva nici măcar autorul lui, atunci când își scria romanul, nu și-a dat seama ce face. Dar a scris un roman prin care a înșelat cenzura și și-a bătut joc de critica proletcultistă. În acest interviu, Alion Grati face o analiză completă a prozei basarebene de până la 1990 și de după. Pe lângă aceasta, sumarul ediției mai cuprinde cronici de carte, tablete de atitudine și lecturi literare.

Audio


Interviu cu scriitorul și criticul literar Mircea V.Ciobanu

Marţi, 12 Iulie 2011 11:03
Interviu cu scriitorul și criticul literar Mircea V.Ciobanu Emisiunea cuprinde un interviu cu scriitorul și criticul literar Mircea V.Ciobanu care, probabil, la momentul actual, e cel mai urât dintre chișinăuieni pentru faptul că zice adevărul despre textele literare pe care le discută. La fel și în această emisiune, Mircea V. Ciobanu ia la bani mărunți romanele apărute în ultimul timp. Nu iartă nimic. În opinia lui Mircea V. Ciobanu lucrurile nu se vor îndrepta în literatura de limbă română din R. Moldova atâta timp cât vor fi trecute cu vederea scăderile din proza și poezia moldovenească. În afară de aceasta, emisiunea mai include cronici de carte, cronici de spectacole și, de sigur, lecturi literare.
Audio


Despre Festivalul Cronograf

Marţi, 05 Iulie 2011 16:00
Despre Festivalul Cronograf De regulă,organizatorii festivalurilor din Chișinău sunt intervievați înainte ca acestea să înceapă. Dumitru Crudu a procedat invers și i-a invitat în studio pe directorii Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf, Virgil Mărgineanu și Leontina Vatamanu la o lună după ce manifestarea gândită de aceștia s-a consumat. Cei doi patroni spirituali ai festivalului au mărturisit că pentru ei festivalul încă nu s-a terminat și încă mai lucrează la acesta. În paralel, deja pregătesc ediția din anul viitor al Cronografului, care va fi o ediție jubiliară. În premieră,Virgil Mărgineanu a dezvăluit surprizele care-i așteaptă pe iubitorii filmului documentar din Republica Moldova. Ediția mai cuprinde lecturi literare, cronici de carte, dar și o revistă a presei culturale. Â
Audio


În această ediție poeta Moni Stănilă

Marţi, 28 Iunie 2011 12:03
 În această ediție poeta Moni Stănilă În această ediție poeta Moni Stănilă a susținut un recital poetic.Totodată, scriitoarea a acordat un amplu interviu în care a povestit ce a determinat-o să se mute de la Timișoara la Chișinău. Moni Stănilă este și moderatoarea cenaclului Republica, un cenaclu apărut de curând la Biblioteca Națională. În cadrul interviului, scriitoarea a afirmat că ceea ce-i lipsește acum poeziei contemporane sunt texte care ar valorifica istoria românească. Poeta a mărturisit că acest gen de literatură ar vrea să scrie de acum încolo. În finalul dialogului,Dumitru Crudu și Moni Stănilă au analizat cartea lui Alexei Vakulovski În gura foametei, apărută de curând la o editură bucureșteană. Această carte conține un număr foarte mare de interviuri cu supraviețuitorii foametei din 1946. Mărturiile tuturor nu ne pot face decât să tragem o singură concluzie că foametea din 1946 a fost un genocide organizat de către sovietici.
Audio


Festivalul internațional de teatru

Luni, 20 Iunie 2011 11:03
Festivalul internațional de teatru Chiar în ultima zi a lunii mai, la Chișinău a luat sfârșit festivalul internațional de teatru organizat de Teatrul Satiricus-Ion Luca Caragiale. Este singurul festival de teatru din Chișinău dedicat dramaturgiei contemporane basarabene. În acest festival au fost prezentate în jur de 15 spectacole după piesele autorilor de teatru moldoveni. Sunt piese montate atât la Chișinău, cât și în România. Teatre din Giurgiu, Botoșani și Iași au venit în capital Republicii Moldova cu spectacole după piesele lui Val Butnaru sau Constantin Cheianu. S-au acordat și două premii celor mai bune piese. Teatrul Satiricus mai e cunoscut și ca un teatru angajat. Toate spectacolele sale au și un puternic conținut politic. Despre toate aceste lucruri Dumitru Crudu a discutat cu directorul Teatrului Satiricus, regizorul Alexandru Grecu.
În această ediție au mai răsunat și poeziile tânărului poet Ion Buzu. Dar și cronici de carte. În editorialul său, Dumitru Crudu a încercat să înțeleagă de ce majoritatea directorilor de teatru se feresc să pună în scenă spectacole despre istoria și realitatea imediată basarabeană. Firește, cu excepția Teatrului Satiricus.

Audio


Interviu cu poetul bucureştean Mugur Grosu

Marţi, 14 Iunie 2011 11:03
Interviu cu poetul bucureştean Mugur Grosu În cadrul rubricii Dialoguri cu piuneze în pantofi ascultați un interviu cu poetul bucureştean Mugur Grosu, cel care a iniţiat o amplă campanie de susţinere a poetului Alexandru Vakulovski după ce acesta a fost expulzat din România. De data aceasta, a venit la Chişinău la inaugurarea cenaclului Republica, de pe lângă Biblioteca Naţională. Sumarul acestei ediții mai cuprinde o tabletă consacrată celui care a fost scriitorul Serafim Saka, cât şi o cronică a unei cărţi semnată de regretata scriitoare Steliana Grama. Cronica se întitulează pe vremea “Uniunii Sovietice au trăit numai îngeri!”
Audio


Emisiunea din 7 iunie 2011

Marţi, 07 Iunie 2011 11:03
Emisiunea din 7 iunie 2011

Sumarul ediției cuprinde un interviu cu regizorul Mihai Fusu, difuzat la rubrica Dialoguri cu pinueze în pantofi, un recital poetic susținut de tânăra scriitoare Ecaterina Bargan, cronici de carte, revista presei culturale și editorialul lui Dumitru Crudu. Chiar înainte de-a pleca în Franța la un important festival de teatru cu spectacolul De la întuneric la lumină, Mihai Fusu a acceptat să stea de vorbă cu Dumitru Crudu despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele stagiuni în teatrul basarabean. Mihai Fusu a vorbit și despre monospectacolul pe care l-a jucat în fața publicului francez. Acest spectacol, pe de o parte, este compus din poeziile proletcultiste ale scriitorilor transnistreni, iar, pe de altă, parte, reamintește și despre faptul că cei mai mulți dintre acești scriitori comuniști au fost împușcați de către autoritățile sovietice pentru niște vini imaginare. Se pare,totuși, că o vină au avut-o. Aceștia și-au scris textele în limba română.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan