Primele romane poliţiste româneşti traduse la Londra
Bogdan Hrib
Să priveşti Londra de sus... nu-i prea uşor. Se zice că nici nu prea poţi avea des ocazia. Cel puţin nu din Canary Wharf. Mai ales de la etajul 31.
30 noiembrie, spre seară şi bate un vânt rece. Ajungem cu metroul, fără întârziere, deşi se anunţaseră greve în transportul public. Întrebăm care e clădirea. Unul dintre traducătorii noştri, Mihai, ne răspunde:
- Nu se vede încă. E cumva după colţ. E cea mai înaltă.
Apoi ajungem la One Canada Square. E uriaşă. Ne linişteşte:
- Etajul 31 e cam la o treime de vârf.
În holul de la parter ni se dau legitimaţii personalizate. Nimeni nu intră aici de capul lui. Normal, motive de securitate...
Urcăm în câteva secunde.
La etajul 31 e alb. În afară de zona centrală cu lifturi şi dependinţe, toată suprafaţa e deschisă şi putem vedea Londra de sus spre toate cele patru puncte cardinale.
Pe undeva există şi nişte emoţii dar nu le băgăm în seamă. Începe să sosească lumea. Pe foarte puţini îi cunoaştem noi - George Arion, Oana Stoica-Mujea sau eu; ne sunt prezentaţi de echipa de la ProFusion Crime. Ne împrietenim. Agenţi, editori, profesori universitari, ba chiar şi vreo câţiva bancheri din City, români stabiliţi de zeci de ani, stundeţi români, oameni de afaceri. Şampanie, gustări tradiţionale româneşti şi muzică de cameră live.
Mike Phillips, editorul nostru şi boss-ul de la ProFusion deschide evenimentul. Ramona Mitrică, co-director şi ea la editură, continuă. Apoi citim noi câte un fragment în română, urmat imediat de traducerea în engleză.
Lui George şi mie ni se cer primele autografe. De fiecare dată întrebăm:
- În română sau în engleză?
Aflăm, zâmbim şi scriem.
Dar probabil că nu aţi înţeles nimic. Atac în bibliotecă de George Arion şi Ucideţi generalul, cu voia dvs, de Bogdan Hrib au fost traduse în engleză de ProFusion Crime şi prezentate la Londra. La fel şi avanpremiera romanului Indicii anatomice al Oanei Stoica-Mujea. Asta-i tot. Doar atât. Simplu.
Din când în când e bine să te simţi doar un autor răsfăţat. Mai ales dacă ai un editor britanic.
Să mai spun că a urmat 1 Decembrie, când am prezentat aceleaşi cărţi la Universitatea din Leeds, printre studenţi şi profesori? Să vă vorbesc despre viitoarele titluri?... Nu, ajunge deocamdată. Vom reveni. Povestea e abia la început. Pe curând.
Din Ziarul de Duminica
vineri, 23 decembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trandafirii
Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan
-
*** Da…a fost copil si Lenin… Da…a fost si el scolar… Si-n ghiozdanul lui pe vremuri A purtat abecedar! A rostit cuvintul mama Si ...
-
O viaţă de om cât vremea de mare… Bogdan ISTRU Un ceai şi o coajă de pâine Ruga să-i aducă, grăbit. La masă-ntre cărţi adân...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu