vineri, 15 iulie 2016

Primesc de la Simona Antonescu leapşa cu ultimele 5 cărţi citite, scrise de scriitori români. Cred că nu are nici o importanţă şi că, normal, sînt cărţi noi, abia apărute, şi puteau fi oricare altele, da’ hai să nu refuz jocul:
- „Saturn, zeul” (poezie) de Olga Ştefan, ed. Charmides, 2016 (citită integral acum, în rînd la medicul de familie, aşteptare care a durat două ore şi 33 de minute, dacă nu aveam cartea asta nu ştiu ce făceam);
- „Salutări lui Troţki” de Dumitru Crudu (Univers, 2016). (carte de proză scurtă foarte interesantă şi originală, cu iz basa, una dintre cele mai bune cărţi de proză scurtă din ultima vreme. Multe din aceste texte parcă-s scenarii pentru regizorul Igor Cobileanski, cu Sergiu Voloc în rolul principal).
- „Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu” de Radu Vancu, Humanitas, 2016 (O carte foarte frumoasă despre modernism, cu foarte multă informaţie şi cu portrete literare minunate, create cu dragoste şi respect, chiar şi în cazul în care scriitorii descrişi n-au fost şi morali sau corecţi din punct de vedere politic)
- „Ai uitat să rîzi” de Bogdan Munteanu, Nemira, 2016 (Bogdan Munteanu este un povestitor la fel de bun ca Feri baci din prima povestire din volum, iar „Ai uitat să rîzi” este o carte care se citeşte cu plăcere şi pe nerăsuflate)
- „Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” de Savatie Baștovoi, Cathisma, 2016 (O carte de o forţă extraordinară, cu un subiect care nu poate să nu intereseze, tematică dureroasă, personaje puternice, plasate într-o atmosferă halucinant de realistă)
Şi alte cinci cărţi ro citite tot în ultima vreme, doar puţin înainte de astea 5:
Radu Niciporuc, „Pascal desenează corăbii”, Cartea Românească, 2016 (unul din cele mai bune & mature debuturi din ultima vreme, o carte foarte interesantă, legată de mare, scrisă pe mai multe vase, pe mai multe mări şi oceane, purtată & legănată de valuri mai întîi în memorie, apoi în laptopuri, iar acum a ajuns la m/tine)
Sorin Ghergut, „Trei” (poezie), Editura Vellant, 2016 (o carte de bucate-„n care toate reţetele / sînt cu mine, cu carnea mea, cu oasele mele”. O carte foarte bună, super profi, care se citește cu mare plăcere)
Lucian Boia, „Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe)”, Humanitas, 2016 (O carte foarte utilă mai ales pentru cei care n-au trăit în comunismul care a rezistat oficial mai mult de patru decenii, pentru că profesorul Lucian Boia adună aici foarte multă informaţie, statistică, date istorice, de la începutul comunismului, începuturile comunismului din România pînă în zilele noastre)
Stefan Manasia, „Cerul senin”, Editura Charmides, 2015 (La poeţi precum Ştefan Manasia mai importante sînt stările pe care le conţin şi le transmit, Ştefan Manasia ştie incredibil de bine să pună dop poemelor-sticluţe cînd acestea acaparează starea în cea mai vie formă a ei. Ştefan Manasia rămîne şi-n această carte existenţialistă un poet pur-sînge, cu cerul senin deasupra sa)
Mircea Cartarescu, „Solenoid”, Humanitas, 2015 (o carte foarte mare, care ne îndeamnă să nu ne facem iluzii, ci să ne trăim intens viaţa alături de oamenii dragi care chiar contează pentru noi)
Continuăm?
Bine, frînez şi pasez (c-aşa-i jocul) leapşa mai departe, către cei cinci scriitori pe care i-am citit recent: Olga StefanDumitru CruduRadu Vancu,Bogdan Munteanu şi Savatie Baștovoi, dacă nu mi-o fi luat-o înainte şi deja au ieşit din joc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cristina Hermeziu Top 10 cărţi de citit vara asta. Autori români de azi 29 iunie 2018 Dumitru Crudu, Moartea unei veveriţe, Univers...