joi, 3 iulie 2014

CUVANTUL LIBER

STIVALUL DE LITERATURA "BUCURESTI – CHISINAU – ORHEIUL VECHI”
(20-21 iunie 2014)



- Social -
nr. 122 / 27 Iunie, 2014
Organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, Institutul Cultural Roman, Filiala Chisinau a U.S.R. si Uniunea Scriitorilor din Moldova, Festivalul de literatura "Bucuresti – Chisinau – Orheiu Vechi” a debutat vineri, 20 iunie, ora 9,30, cu colocviul "Doua state – o singura literatura”, desfasurat in Sala cu oglinzi a USM din capitala Basarabiei istorice. Cu acest prilej au rostit alocutiuni scriitorii: Arcadie Suceveanu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, si Vitalie Ciobanu, membru in Consiliul USM – din partea gazdelor, Varujan Vosganian, primvicepre sedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, si Gabriel Chifu, vicepresedinte al USR – din partea oaspetilor. A urmat apoi prezentarea participantilor si o prima sesiune de comunicari pe teme literare, moderata de poetul Leo Butnaru si de criticul literar Mihai Zamfir.

De la ora 12,00, scriitorii s-au separat in doua grupuri, pentru a asigura o cat mai mare eficienta a intalnirilor programate cu publicul-cititor. Astfel, primul grup s-a deplasat la intalnirea cu studentii si profesorii Universitatii de Stat din Chisinau. In componenta acestui grup au intrat scriitorii: Ruxandra Cesereanu, Gabriel Chifu, Petru Cimpoesu, Dan Cristea, Simona Grazia-Dima, Dumitru Augustin Doman, Gellu Dorian, Marian Draghici, Angelo Mitchievici, Eugeniu Nistor, Victor Olaru, Victor Gh. Stan, Vasile Romanciuc, Vitalie Ciobanu, Em. Galaicu-Paun, Dumitru Crudu; oficiul de gazda fiind asigurat de poeta si profesoara universitara Maria Sleahtitchi si de Leo Butnaru, presedintele Filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania. De asemenea, s-a atasat grupului si actorul sibian Constantin Chiriac. De la aceeasi ora, cel de-al doilea grup de participanti s-a intalnit cu studentii si profesorii Universitatii Pedagogice de Stat "Ion Creanga” din Chisinau. In componenta acestui grup au intrat scriitorii: Radu Aldulescu, Aurel Maria Baros, Hanna Bota, Nicolae Corlat, Nichita Danilov, Ion Tudor Iovian, Ioan Lascu, Adrian Lesenciuc, Ioan Moldovan, Traian Stef, Varujan Vosganian, Mihai Zamfir, Grigore Chiper, Teo Chiriac, Nicolae Spataru; oficiul de gazda fiind asigurat de criticul literar si profesorul universitar Alexandru Burlacu si de Arcadie Suceveanu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, incepand cu ora 17,00, in sala cu aglinzi a USM, a avut loc recitalul poetilor participanti la Festival si s-au lansat cateva carti; iar de la ora 18,30, la Sala Mica a Teatrului National din Chisinau, s-a desfasurat recitalul actorului Constantin Chiriac, din Sibiu: Domnule si frate Eminescu. In dimineata zilei urmatoare, sambata, 21 iunie, scriitori s-au deplasat la Orheiul Vechi, unde, dupa vizitarea complexului religios din aceasta regiune istorica, in incinta Bisericii "Sfanta Maria”, de pe culmea Butucenilor, a continuat recitalul poetic, in varianta de competitie, de aceasta data sub genericul: Pe stanci, la Butuceni. Criticii prezenti la Festival, Mihai Zamfir si Dan Cristea, au selectat cel mai bun poem citit si l-au rasplatit cu un tablou (al unuia dintre artistii plastici basarabeni notorii), inmanandu-i premiul "Pe stanci”, fericitul castigator fiind poetul Traian Stef. Tot in acest cadru au fost decernate si premiile Filialei Chisinau a U.S.R., scriitorilor: Arcadie Suceveanu, pentru poezie, si Dumitru Crudu, pentru proza. Drumul de intoarcere la Chisinau a fost "colorat” (sau mai bine spus "gustat”) prin vizitarea Cramei de la Cricova, placutele "activitati” desfasurate in sala de protocol a acestui prestigios combinat viticol marcand si incheierea primei editii a Festivalului de literatura "Bucuresti – Chisinau – Orheiul Vechi”, care se anunta a fi o manifestare cu mari si promitatoare perspective / deschideri culturale.

EUGENIU NISTOR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan