marți, 19 iunie 2012

APARTAMENT DESCHIS – proiectie de filme documentare de scurt metrajstr. București 68/1, Chișinău
Joi, 21 iunie 2012, ora 21:00
Secretul unei piscine (TAJOMSTVO JEDNÉHO BAZÉNA)
dir: Andrea Kalinová2006 / Slovacia / 25 min
În 1942 o piscină a fost construită la temelia castelului din Bratislava. Cu toate acestea, ea nu a fost niciodată folosită. De ce nu a fost niciodată piscina pusă în funcţionare? Unde a dispărut apa din aceasta? Un mister? Am decis să răspundem problematicii acestui spaţiu în degradare din Bratislava sub forma unui film pseudo-documentar. Am inventat toată povestea pe baza datelor istorice.
Extratereştri şi bîtlani (VETŘELCI A VOLAVKY)
dir: Rozálie Kohoutová
2008 / Cehia / 26 min
Documentarul descrie soarta sculpturilor datînd de pe vremea aşa-zisei perioadei de normalizare a regimului comunist în spaţiul public din Cehia. Filmul abordează tema degradării spaţiului public actual şi a devastării unor valoroase opere de artă.  Pavel Karous merge pe bicicletă de-a lungul acestor statui pentru a demonstra că operele produse sub regimul comunist nu sunt neapărat de calitate inferioară. Sub ce criterii este făcută azi arta? De ce întotdeauna sculpturile nevinovate sunt cele care suferă din cauza schimbărilor politice?
7 minuni ale Bratislavei (7 DIVŮ BRATISLAVY)
dir: Alexandra Gojdičová
2007 / Cehia / 13 min
În acest film subintitulat Sountrack Alternativ, care a fost produs ca un exerciţiu de şcoală în departamentul de editare al FAMU din Praga, capitala Slovaciei devine un semn, un simbol, dezvoltînd un joc al asocierilor multiple. Acesta este punctul de pornire al unui portret fragmentat al realităţii, unde fluenţa prin care o întîmplare, o atmosferă sau un mediu sunt exprimate este accentuată de sensibilitatea artistică şi muzicală., care ajută la crearea unui reprezentări autentice a unei lumi lăuntrice.
- – -
Seria de proiectii dedicate spatiului public urmareste sa explice posibile relatii intre comunitate si spatiul construit, rolul celui din urma in viata comunitatii locale si formarea noilor forme de comportament si atitudini sociale. Sunt invitati artisti, istorici, arhitecti, sociologi si toti cei interesati in transformarile urbane. Proiectia totodata poate servi drept cadru de comunicare si dezbatere in jurul relatiei: om – spatiul public.
Proiectia face parte din rezidenta artistica K.A.I.R/CHIOSC la care participa Paula Durinova, in cadrul proiectului SPACES
http://vimeo.com/pauladurinova
- – -
Proiectul SPACES (Zone Publice Durabile pentru Cultura în Tarile din Est) aduna la un loc artisti si lucratori din domeniul culturii din patru tari ale Parteneriatului Estic, Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina, care se preocupa de reprezentarea unor subiecte sociale specifice pentru spatiile publice din orasele lor. Proiectul mai are drept scop fortificarea scenei independente de arta si cultura din aceste tari.
Cuvintul cheie este dezvoltarea capacitatii – de la dezvoltarea unor pozitii ferme de pe care de lansat un proces de negociere cu agentii guvernamentali pina la procese de autoinstruire, imbunatatire a contactului cu societatea civila si publicul, si identificarea unor noi spatii unde arta si cultura pot avea loc. Intrebarea principala este: Cum prin arta si cultura sa recistigam noi spatii pentru cetateni, in special pentru tineri? In cadrul proiectului SPACES vor fi organizate si desfasurate evenimente artistice participative in spatiul public din cele patru tari. Procese de lucru in retea, cercetare sociologica si dezbateri pe marginea policiticilor culturale vor acompania aceste evenimente. O intelegere mai buna a rolului pe care il poate avea arta si cultura vizavi de spatiul public in spatiile post-comuniste, un sprijin mai puternic acordat scenei independente, noi concepte de guvernare culturala in regiune vor fi citeva din rezultatele proiectului SPACES.

http://www.spacesproject.net
K.A.I.R. Program de Rezidenta pentru Artisti in Kosice
K.A.I.R. este un program de rezidenta organizat de Kosice 2013 – Capitala Culturala Europeana prin intermediul caruia artisti din diferite tari pot petrece 3 luni lucrind si locuind in Kosice, iar artistii din Slovacia de Est pot calatori in alte tari.

http://www.kosice2013.sk/sk/k-a-i-r-umelecke-rezidencie
CHIOSC – program de rezidenta pentru artisti si curatori
Programul CHIOSC de rezidenta pentru artisti incurajeaza crearea unor lucrari noi, produse in raport cu contextul si realitatile locale. El ofera posibilitatea de a explora diferite probleme ce se refera la situatia Moldovei in general si de a analiza procesele care modeleaza astazi spatiul public al Chisinaului.

http://chiosc.oberliht.com/air

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan