miercuri, 4 aprilie 2012

Poezie & profeție



Virgil BOTNARU

Recitind, după aproape patru ani de zile, volumul „funerar pt generația 2000” - Căpșune În Inima Mea de Hose Pablo, rămîn stupefiat, găsind la pagina 60 versurile: „să scriu o poezie frumoasă/ să fiu bătut de gopi și de miliție/ pentru ca să se publice articole despre mine”. Coincidență sau nu, dar ne amintim destul de bine că Al. Vakulovski semna în numărul din 21 decembrie 2011 al cotidianului Timpul un articol intitulat Hose Pablo, bătut în centrul Chişinăului, comentînd deranjantul incident astfel: „Dar când am aflat că Hose Pablo, împreună cu un prieten de-al lui au fost bătuţi în centrul Chişinăului de o gaşcă de gopnici – mi s-a făcut silă şi ruşine de ţara noastră şi de capitala ei”.
Evocînd, cu acest prilej, capacitatea poeților de a anticipa unele experiențe existențiale, ajungem să ne întrebăm: ce va urma?
Mai ales că același Hose Pablo scria altundeva: „înțelegi/ eu am să mor/ să mor/ strivit pe o autostradă/ de un camion cu fructe”.
Cred că va rămîne doar o performantă întîmplare poetică…

5 comentarii:

  1. Sper sa fie o coincidenta si nu o profetie, in cel de-al doile caz, mai ales.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. hai să credem in coincidenţe.
    sau, cum zicea nu ştiu cine, poate timpul e relativ şi noi putem şti ce se va întâmpla cu noi în viitor, chiar dacă asta ne apare ca un vis sau ca o imagine poetică.
    camus a scris despre un accident şi a murit în accident.
    şi mihail sebastian a murit într-un accident stupid, lovit de un camion în timp ce traversa strada. el a scris romanul "Accidentul".
    coincidenţe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oricum, observatiile lui Virgil dovedesc ca e un cititor foarte atent.

    RăspundețiȘtergere

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan