vineri, 8 iunie 2012


REVISTA PRESEI CULTURALE
Sud/Est cultural.2012/2. Prima carte de poezie scrisă în limba română şi apărută în acest teritoriu a fost tipărită pe la 1792 ( după unele date la Dubăsari, după altele la Movilău) şi îl avea ca autor pe Ion Catacuzino, demnitar şi poet, născut la Istanbul, scrie Mircea V. Ciobanu în eseul Metamorfeozele poeziei: caruselul basarabean. Din interviul pe care criticul literar Alex. Ştefănescu i l-a acordat poetei Irina Nechit aflăm că se trăgea din Herţa şi că “cenuşa tatălui său a fost aruncată la dorinţa sa în Prut”. În revistă am mai regăsit şi semnăturile criticilor literari Eugen Lungu, Aliona Grati sau Adrian Ciubotaru sub cronici de carte şi eseuri scrise admirabil.  Revista mai public şi o piesă inedită a Stelianei Grama Ziare şi câini. Într-un cuvânt, e un număr de zile mari ce se citeşte dintr-o răsuflare.

Clipa.2012/2. Într-o cronică pe care i-o dedică volumului de poezie Cântece de la şase, unul dintre cei mai influenţi critici literari ai momentului Lucia Ţurcanu concluzionează că “ Ecaterina Bargan reuşeşte să se impună printr-o poezie ce reflect relaţia eului cu realul într-un limbaj explicit, dar expresiv. Dincolo de micile neândemnări stilistice pe care le astestă, Cântece de la şase este cartea unei voc ice a intrat în faza de maturizare şi are toate şansele să devină cap de promoţie.” Tânărul critic literar Virgil Botnaru într-un comentariu la  antologia de proză scrută Covoare Moldoveneşti afirmă că “prozele emană o vioiciune tânără rebelă,nonconformist, cu care, de fapt, se idetnifică această generaţie.” Cronicarul Irina Puiu comentează romanului Orwell Zile birmaneze cu foarte multă luciditate. Impresionează şi cronica  Victoriei Maximenco asupra romanului Fără destin al lui Imre Kertesz, care e considerat de către critici “autorul unui singur subiect”. Victoria Maximenco caută se analizeze opera lui Kertesz prin prisma mărturisirii sale că “atunc când încep un nou roman, mă gândesc întotdeauna la Auschwitz” Revista mai conţine cronici la spectacole de teatru, grupaje de poezie, proze scurte, un ciclu de versuri al maestrului Grigore Chiper, interviuri şi portrete literare. Mai pe scurt, e un număr foarte bogat şi de bună calitate, salutar nu numai adolescneţilor, dar şi adulţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cristina Hermeziu Top 10 cărţi de citit vara asta. Autori români de azi 29 iunie 2018 Dumitru Crudu, Moartea unei veveriţe, Univers...