marți, 28 august 2012

Ghenadie Gâlcă: „Sunt în aşteptarea unor noi provocări…”



În 2001 a luat premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul „Primul rol” de la Iaşi, iar în 2006 - premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Naţional de Teatru de la Chişinău. A efectuat turnee în România, Germania, Belarus, Rusia, Franţa, Ucraina şi în alte ţări.
În ultimul timp, Ghenadie Gâlcă este coordonatorul proiectului „Clowni fără frontiere”. „Cunoscând limba franceză, am fost invitat să aleg o echipă de artişti moldoveni pentru a crea o colaborare cu cei francezi. Apoi, am continuat proiectul de colaborare cu aceeaşi denumire cu artişti din Suedia”, ne spune Ghenadie. În cadrul acestor proiecte, artiştii moldoveni, francezi şi suedezi prezintă spectacole la şcolile-internat şi orfelinate. „Proiectul presupune şi lucrul de voluntariat cu copiii. Este proiectul meu de suflet, la care ţin foarte mult”, afirmă el.
În acelaşi timp, este încadrat în proiectul Foosbook, coordonat de fostul său profesor Mihai Fusu. Este un proiect underground, în care mai mulţi actori, regizori şi scenografi au şansa să se afirme şi să experimenteze un alt fel de teatru. Echipa funcţionează ca un organism viu, fiecare membru al ei trece prin toate atelierele de creaţie. „Într-un spectacol eşti actor, în altul poţi să fii tehnician, iar în cel de-al treilea - să întâmpini spectatorul, aşa cum o fac marii artişti francezi”, zice Ghenadie.
Actorul spune că a depăşit etapa când vrea să joace un rol cu orice preţ. Acum pentru el contează nu atât rolul, cât impactul pe care îl are acesta asupra spectatorului.
În prezent, el este angajat în spectacolul „Douăsprezece scaune” de Ilf şi Petrov, montat de Petru Hadârcă, a cărui premieră va avea loc la Teatrul Naţional în luna septembrie. „În spectacol este antrenată întreaga trupă a teatrului. Este un spectacol cu dans, mişcare scenică şi compoziţii muzicale. În continuare, aştept noi provocări în arta teatrală”, ne mai spune actorul.
În afară de teatru, Ghenadie este prezentatorul unei emisiuni la postul de radio „Plai”. Este în emisie în fiecare dimineaţă, de la ora 7.00 până la 10.00, de luni până vineri. „Este un proiect în cadrul căruia reuşesc să-mi afirm poziţia socială şi să urmăresc toate domeniile - politic, artistic şi social”, a precizat actorul Ghenadie Gâlcă.

Un articol de: Nicolae Roibu, TIMPUL DE DIMINEATA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan