vineri, 3 august 2012

Moldovenii migranţi din Italia caută răspunsuri la probleme lor prin intermediul piesei de teatru "Oameni ai nimănui" demonstrată în Italia

2 august 2012, 13:39 imprimare copiază link-ul Link-ul a fost copiat in change bufer

Astăzi migraţia rămâne una dintre cele mai stringente probleme pentru Republica Moldova, continuând să separe mii de familii din Republica Moldova, lăsând copii şi vârstnici singuri fără atenţie şi suport din partea celor dragi.
Pe parcursul anilor, societatea moldovenească a abordat acest fenomen prin diferite căi şi modalităţi, printre care au fost arta şi cultura.
Astfel, în 2005, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Moldova a acordat sprijin în montarea piesei de teatru "Oameni ai nimănui", scrisă de renumitul dramaturg Dumitru Crudu şi montată de teatrul "Eugen Ionesco". Bazată pe istoriile reale a migranţilor moldoveni care se află în căutarea unei vieţi mai bune în Italia, piesa abordează problema traficului de fiinţe umane, migraţiei ilegale, condiţiilor şi consecinţelor plecării. Această piesă conţine elemente de dramă şi comedie, care cu succes provoacă publicul (în mod repetat) la reflecţia deciziilor pe care trebuie să le ia în viaţa de zi cu zi.
În anul 2007, după succesul spectacolului "Oameni ai nimănui" la Chişinău, piesa a fost înregistrată pe suport DVD şi a fost ecranizată în peste 140 de oraşe şi localităţi rurale din toată Moldova, fiind parte a campaniei de informare la nivel naţional, implementată de către OIM Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului, având ca scop sensibilizarea şi informarea cetăţenilor moldoveni din toată ţara despre riscurile migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.
În pofida tendinţelor noi ale migraţiei, subiectele abordate în piesa "Oameni ai nimănui" rămân actuale pentru mulţi migranţi moldoveni, impuşi să renunţe la viaţa lor în Moldova, riscând cu bunăstarea lor şi a celor dragi. Piesa evocă şi scoate la iveală multe subiecte actuale, cum ar fi relaţiile interpersonale (soţ-soţie, copil-părinte, angajator-angajat), precum şi problemele sociale (lipsa de comunicare între părinţi şi copii, diferenţele dintre responsabilităţile bărbaţilor şi a femeilor, degradarea umană, pierderea valorilor şi a încrederii, violenţa şi cinismul în societate).
Recunoscând succesul piesei de teatru în ţară, OIM Moldova a decis să transmită mesajul acesteia dincolo de frontierele Moldovei, pentru a răspunde necesităţilor şi provocărilor cu care se confruntă cei aproximativ 150.000 migranţi care lucrează şi locuiesc în Italia, considerată ca una din  principalele ţări de destinaţie pentru migranţi originari din Moldova. Astfel, componentul principal al campaniei de informare şi sensibilizare "Nimeni nu e singur pe pământ" este ecranizarea piesei de teatru "Oameni ai nimănui" în 9 oraşe Italiene cu cea mai mare concentraţie a migranţilor moldoveni.
Campania a fost oficial lansată la data de 6 Mai 2012 la Mestre (Veneţia) şi va fi desfăşurată până în octombrie 2012. Organizată cu suportul asociaţiilor Diasporei Moldoveneşti în Italia, campania are drept obiectiv de a oferi moldovenilor migranţi informaţii comprehensive cu privire la aspectele juridice, economice, sociale, psihologice şi culturale ale şederii lor în Italia. Mai mult ca atât, pe parcursul campaniei, moldovenii migranţi vor avea posibilitatea de a beneficia de consiliere juridică în procesul de perfectare a actelor, angajare în câmpul muncii, reintegrare a familiei, precum şi consiliere psihologică. De asemenea, cetăţenii moldoveni vor fi sensibilizaţi asupra riscurilor migraţiei, angajării ilegale în Italia, fenomenului de violenţă în familie şi informaţi despre posibilităţile de apelare la ajutor prin intermediul liniilor de Încredere şi Fierbinte din Italia şi Moldova în cazul în care se confruntă cu astfel de situaţii. Adiţional, se vor oferi informaţii şi despre serviciile disponibile în Republica Moldova în domeniul protecţiei copiilor, integrării în câmpul muncii, dezvoltării afacerilor, investirii remitenţelor, precum şi modalităţilor de obţinere a pensiei. Astfel, campania va constitui o punte dintre ţara de origine – Republica Moldova şi ţara de destinaţie – Italia, menită să ajute migranţii moldoveni să găsească răspunsurile la necesităţile lor.
Piesa a fost deja demonstrată în 5 oraşe (Mestre – 6 mai, Bologna – 27 mai şi Torino – 10 iunie, Reggio Emilia – 1 iulie 2012, Brescia – 8 iulie 2012) şi va fi ecranizată în celelalte 4 oraşe (Treviso – 16 septembrie, Rovigo – 30 septembrie, Padova – 7 octombrie şi Roma – 28 octombrie 2012). Fiecare demonstrare a piesei este urmată de discuţii facilitate cu publicul, în cadrul cărora cetăţenii moldoveni au posibilitatea de a împărtăşi experienţele de viaţă, muncă şi integrarea în societatea italiană, exprimându-şi, astfel, preocupările şi nevoile majore şi împreună căutând soluţii adecvate şi acţiuni concrete pe viitor. La rândul lor, cetăţenii italieni sunt familiarizaţi cu viaţa, experienţele şi preocupările migranţilor moldoveni, mulţi dintre care (în mare parte, femei) sunt angajate de către familiile italiene ca îngrijitoare sau menajere în case.
Reactiile participantilor:
"…În cadrul campaniei, la Bologna am vizionat împreună piesa de teatru a lui Dumitru Crudu "Oameni ai nimănui", care a lăsat o urmă adâncă în sufletele celor prezenţi. Lacrimile curgeau de durere pentru că am lăsat patria pentru a pleca în străinătate şi pentru a fi într-adevăr "Oameni ai Nimănui". A avut un efect foarte puternic! Noi mulţumim din suflet organizatorilor acestei campanii şi a evenimentului de la Bologna pentru faptul ca au adus idei şi mesaje noi. În urma acestui eveniment am rămas cu impresii enorme şi mă bucur că sunt aşa iniţiative pentru cetăţenii noştri".
(Alexandra Hanganu,
Membrul comunităţii Moldovenilor din Bologna)
"…Evenimentul a decurs foarte liniştit şi paşnic la Bologna. Emoţiile şi lacrimile produse de piesa de teatru au făcut ca la sfârşitul proiectării, oamenii să rămână pur şi simplu "fără cuvinte". Dar după ce s-au mai calmat aceste explozii emotive, am observat că oaspeţii evenimentului s-au adunat în mai multe grupuleţe pentru a discuta cele văzute, lucru mult dorit de către organizatori. Pe lângă cei veniţi de departe (Padova, Torino), la acest eveniment a mai fost prezent şi Consulul Onorific al Republicii Moldova la Bologna, Dl. Vadim Zmeu care, de rând cu ceilalţi, a participat aprins la discuţii.
(Denis Darii şi Natalia Pleşco,
Facilitatorii din Reggio Emilia)
"… Eu sunt nespus de bucuroasă că am reuşit cu toţii împreună să deschidem sufletele şi să discutăm deschis problemele cu care noi, Moldovenii, ne ciocnim în fiacare zi cât aici în Italia, atât şi în Moldova. Noi vrem să mulţumim publicului care a participat la discuţii şi a vizionat piesa de teatru "Oameni ai nimănui" la Torino. Sincere mulţumiri şi acelor persoane care au împărtăşit sentimentele, emoţiile şi necesităţile lor cu publicul. Eu sunt convinsă că am avut parte de un eveniment de succes, deoarece am reuşit să creăm atmosfera de sinceritate şi căldură, astfel facilitând un dialog deschis şi pozitiv.
(Larisa Olărescu, Facilitator din Torino

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan