luni, 16 iulie 2012

Alexandru Vakulovski

Parlamentarii moldoveni au ieșit în vacanță, dar chiar de n-ar fi ieșit, nu se vedea munca lor. Nu auzeam înjurături grave, acuze, polemici, dezbateri în emisiuni. Doar praf în ochi și mici zgârieturi. De parcă ar fi stat toți cu gândul la plajă și nimic altceva nu i-ar fi interesat. Din cauza asta și ziarele si siturile de știri au picat pe tânjală, și, culmea, au început să bage în seamă evenimentele culturale din Moldova.
Recunosc, mie mi-a plăcut situația. Să văd reportaje despre Dan Perjovschi în Chișinău, să văd articole despre lecturile atelierului de scriere creatoare Vlad Ioviță, condus de Dumitru Crudu, să văd interviuri și texte cu oameni de cultură. Să citesc despre recitalul lui Hose Pablo de la biblioteca Onisifor Ghibu, unde prozatorul Oleg Carp a deschis un cenaclu. Să particip la lansarea revistei PLAV la reședința ambasadorului Cehiei în Moldova. Număr al revistei cehești dedicat în întregime literaturii din Basarabia. Unde au fost prezenți și excelența sa, ambasadorul României în Moldova – Marius Lazurca, și directorul ICR “Mihai Eminescu” – Petre Guran. Fără politicieni însă.
Nu s-a putut ca transferul de atenție să fie absolut curat, așa că politicul s-a băgat și în cultură. A fost atacată conducerea Bibliotecii Naționale. Pe timp de iarnă nimeni n-ar fi dat spațiu unui astfel de subiect, dar acum e mare secetă, iar seceta mai aduce și inundații.
Săptămâna culturală începe în Moldova de duminică. Carolina Vozian, una dintre speranțele literaturii tinere, a citit poezie la biblioteca Ștefan cel Mare, în cadrul Atelierului Vlad Ioviță. Vineri, tot acolo, va avea loc o conferință de presă unde pe lângă scriitorii autohtoni vor fi prezenți și Simona Popescu și Radu Vancu, doi scriitori români ce îi vor face invidioși pe tinerii scriitori din cenaclurile din România. Pentru că la Orheiul Vechi ei vor conduce o tabără literară, care nu poate rămâne fără urmări benefice, desigur.
Același Radu Vancu – care în ultimii ani a luat toate premiile la poezie din România, își va lansa volumul Frânghia înflorită la cenaclul Republica, vineri, 27 iulie. Bogdan Coșa își va lansa, tot la Republica, în aceeași ședință, romanul său de debut, Poker, foarte bine primit în România. Și astea nu-s singurele evenimente culturale din Moldova în următoarea perioadă.
Eu mă bucur. Și aproape că-mi vine să-i rog pe politicienii moldoveni să-și lungească vacanțele. Nu de alta, dar mai citim și noi o carte.


Alexandru Vakulovski
, Moldova.ORG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan