joi, 26 iulie 2012

Am avut fericita ocazie de-a participa la Școala de Creative Writing din Orheii Vechi, condusă de Dumitru Crudu. În perioada 20 – 25 iulie mai mulți tineri scriitori au asistat la atelierele conduse de scriitorii români Simona Popescu și Radu Vancu, de prozatorul bălțean Anatol Moraru și de scriitorii chișinăuieni Moni Stănilă, Dumitru Crudu și subsemnatul.
Atelierele au fost combinate cu plimbările prin Trebujeni, Butuceni și locurile din apropiere. Tinerii scriitori s-au cunoscut mai bine, un lucru foarte important. S-a scris foarte-foarte mult și foarte bine, Dumitru Crudu va avea serios de lucru, când va edita cele două antologii cu textele scrise la Orheiul Vechi.
Simona Popescu, o mare admiratoare a căluților de mare, a plecat de la tabăra literară cu scoici și melci din Orheiul Vechi și a propus ca anul viitor tabăra să aibă loc și în România, ca să poată participa la ea și tineri scriitori din România. Atât Simona Popescu, cât și Radu Vancu au rămas foarte mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat în Orheiul Vechi. Școala a fost atât de interesantă și eficientă, încât și Laurențiu și Iuliana – nepoțeii lui Dumitru Crudu, au scris zilnic la ateliere.
Trebuie să-i mulțumim lui Dumitru Crudu pentru că a visat la această școală și a reușit să o facă reală. Chiar e un mare lucru. Scriitorii au nevoie de un timp dedicat exclusiv literaturii, iar când au în preajmă maeștri ca Simona Popescu și Radu Vancu – e pur și simplu extraordinar, pentru că pot arde câteva etape ale formării mult mai repede. Cititorii vor câștiga două cărți, plus multe texte în reviste, bloguri și situri. Și Orheiul Vechi câștigă, școala promovând turismul în Moldova.
Proiectul a fost susținut de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău şi de Departamentul de Cultură al Minicipiului Chişinău.
 
Alexandru Vakulovski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan