vineri, 14 septembrie 2012



Anatol Moraru            
               
                                               Punerea în operă a vocaţiei

         Se spune că poeţi mari devin doar cei cărora Dumnezeu le pune palma pe creştet, binecuvîntîndu-i la “corectarea” micilor greşeli de construcţie a lumii pe care El le-a comis presat de urgenţa proiectului.
Dumitru Crudu încearcă de cîţiva ani buni să materializeze o idee de sorginte americană, conform căreia oricine are măcar un strop de har poate fi instruit să scrie poeme, proze şi piese de calitate. Pentru a realiza acest deziderat, “adevăratul Dumitru” a iniţiat Atelierul de scriere “Vlad Ioviţă”, care îşi desfăşoară şedinţele săptămînal la Chişinău, dar şi Şcoala de Creative Writing de la Orheiul Vechi.
În acest an, la această şcoală de vară au participat pentru prima dată şi studenţii bălţeni Virgil Butnaru, Marina Tichie, Valentin Balan şi Angela Bîcu, membri ai Cenaclului “Kontur” de la Facultatea de Litere pe care am onoarea să-l dirijez. Au fost cinci zile de iulie frumoase de tot. Peisajul irepetabil, “ne-am dat la fund de mare… sarmatică”, profesorii, scriitori de mare altitudine: Simona Popescu, Dumitru Crudu, Radu Vancu, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovscki, convingerea fermă a competitorilor că… “We can!” au făcut ca emulaţia artistică să concureze la modul serios debitul Răutului din preajmă, cu diferenţa că apele textelor viitorilor maeştri erau incomparabil mai limpezi, dacă nu chiar cristaline.
Talentele veritabile, se ştie, sînt flori rare care pot creşte din mucegai sau învingînd asfaltul,  “grosul trupei”, însă, trebuie cultivat întru binele şi viitorul unei literaturi. Ar trebui să-i fim recunoscători în acest sens lui Dumitru Crudu, pentru că nu se gîndeşte doar la propria-i glorie literară
Textele adunate de Dumitru Crudu în această antologie, roadă bogată a celor cinci zile de creative writing, anunţă o promoţie  mult promiţătoare şi asta e, poate, una din puţinele veşti bune din ultima vreme, or, dacă va merge poezia, va merge şi economia, care nu se face cu fruntea încreţită şi sufletul crispat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan