E a treia oară când revin la cronica asta, sper ca măcar acum voi putea s-o public fără probleme, din solidaritate cu Ecaterina am avut și eu probleme cu netul :D
Pentru atelierul din sâmbăta trecută, 13 noiembrie 2010, am programat 3 oameni să citească, ca să fim siguri că cel puțin o persoană va veni cu text. Ei bine, pentru că, din fericire, nu toți sunt la fel de ”responsabili” ca mine, am avut 3 autori care ne-au citit.
Nu c-am fi sexiști, totuși a început domnișoara, Elena Guzun de data asta, care a venit cu poezie. Dumitru a remarcat în special ultimul poem, elefant sau viespe?, și toți au fost de acord că e practic cel mai bun din ciclu.
Ion a atras atenția asupra altor 2 texte, autobuzul galben și ciocolata, apoi epoca o(m)ului degradat. A aplicat un exercițiu de ”aerisire” pe acestea, și anume a tăiat ce i s-a părut în plus. Cu toții am fost de acord că textul are doar de câștigat, chiar dacă se taie și nu se adaugă nimic. Lui i-au mai plăcut unele tehnici ale autoarei, parantezele din interiorul cuvintelor/versului, și evident, imaginea craniului.
Ecaterina a remarcat unele greșeli de exprimare, a dat câteva exemple unde formularea poate fi mai simplă și mai fluentă. În rest, îi place, vede potențial la autoare.
Elenei Boguș îi place tot. S-o credem pe cuvânt sau e din cauza coincidenței de nume, mai ales că Elena Guzun a explicat că în mitologia greacă, ”Elena” înseamnă ”cea mai frumoasă dintre muritoare”?
Sandu Macrinici, Sandu Blanari și Cristi au întârziat, de asta nu s-au prea expus. Totuși, și ei au preferat aceleași texte remarcate și mai devreme, la fel ca și Petru dealtfel.
Nina a lăudat autoarea, ei i-a plăcut Castelul Ileanei.
Mie, cel mai mult mi-a plăcut Bogdan. Textul Bogdan.
În partea a doua ne-a citit, în premieră absolută, Sandu Macrinici. Proză, 31 octombrie. S-a ajuns la concluzia că Sandu tace și face :D Tuturor le-a plăcut textul, cu excepția ultimului paragraf, care poate însă fi eliminat fără a afecta textul în general. În rest, nimeni nu a avut nimic de comentat / rectificat. Nina a zis că dintre toate potențialele texte ale lui Sandu, ăsta sigur e cel mai bun.
Ion. ȘI el a citit, tot proză. Aici părerile au fost mai diverse, dar concluzia a fost una aproape unanimă: Ion nu s-a putut abține de la meditații și comentarii analitice sau introspective în textul său, ceea ce face receptarea destul de dificilă. Totodată, toți cred că subiectul, acțiunea în sine e foarte ofertantă, ca și personajul central, doar că ea ar putea fi reconstruită.
În prima variantă de cronică urma să scriu că luni, de la 14, lecturi literare vor ajunge la ULIM, unde vor citi Dumitru Crudu, Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, Ecaterina Bargan și Elena Guzun. Acum vă zic doar că studenții au fost foarte primitori și după lecturi am avut o polemică interesantă.
Tot în prima variantă v-aș fi zis că le așteptăm pe fetele din Timișoara. Azi vă spun că Ana Pușcașu, Beatrice Serediuc, Octavia Sandu și Ioana Duță sunt la noi deja, cu 3 ore în urmă ne-au citit la Centro73 . Toate 4 sunt vii, întregi, sănătoase, vă confirmăm prin poze în curând. Ce facem cu ele mai departe aflați de aici și aici.
Vă așteptăm sâmbătă, la 10:00 a.m. de data asta, la biblioteca Hașdeu, să ascultăm ardelencele :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trandafirii
Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan
-
*** Da…a fost copil si Lenin… Da…a fost si el scolar… Si-n ghiozdanul lui pe vremuri A purtat abecedar! A rostit cuvintul mama Si ...
-
O viaţă de om cât vremea de mare… Bogdan ISTRU Un ceai şi o coajă de pâine Ruga să-i aducă, grăbit. La masă-ntre cărţi adân...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu