miercuri, 24 noiembrie 2010

Diana Arosio - un an de voluntariat la Oberliht
Diana Arosio

Diana Arosio
23.11.2010
Dumitru Crudu

„La Chișinău am învățat foarte mult: o limbă nouă, tipurile de artă legate de interacțiunea cu publicul și inutilitatea consumismului din Vest”.
Diana Arosio este originară din Italia. A studiat sculptura la Academia de Arte din Milano şi la Academia de Arte din Granada din Spania. Este sculptor şi artist contemporan. În Republica Moldova s-a aflat un an, ca voluntar în cadrul Asociaţiei de Artă Contemporană Oberliht. În acest răstimp a gîndit mai multe lucruri pe care le-a expus la Apartamentul Deschis de pe strada Bucureşti. Cea mai nouă dintre ele a vernisat-o duminică şi se cheamă Chioşcul de Plastic şi reprezintă mobilierul unei case, confecţionat din sticle de plastic.

Prima sa lucrare la Chişinău Diana Arosio a făcut-o la puţin timp după ce a venit în Republica Moldova şi aceasta a fost o instalaţie dedicată revoluţiei din 7 aprilie. Această lucrare a conceput-o cu încă doi voluntari şi a expus-o în balconul Apartamentului Deschis de pe strada Bucureşti. Instalaţia era compusă dintr-un şir de haine cu care au ieşit cîţiva dintre tinerii revoluţionari în stradă chiar în timpul acelor evenimente. Pe aceste obiecte vestimentare artiştii au pictat tot felul de sloganuri pe care junii le-au strigat în acele zile dramatice. Hainele care au fluturat cîteva săptămîni la balcon, făceau o trimitere clară şi la faptul că revoluţia fusese înăbuşită în sînge şi cîţiva tineri au fost omorîţi în bătaie.

Diana Arosio a stat un an în Chişinău şi în această perioadă a făcut nenumărate lucrări în care a arătat cum i s-au spulberat rînd pe rînd toate prejudecăţile pe care le avea faţă de Republica Moldova.

Diana Arosio: „Ştiam că ţara este foarte săracă, dar cînd am venit aici am avut surpriza să descopăr că lucrurile nu stau chiar aşa de rău.”

Diana Arosio
Pentru Diana Arosio răstimpul cît a stat la Chişinău înseamnă foarte mult: „Eu aici am învăţat foarte mult. Am învăţat o limbă nouă. Am văzut o lume diferită faţă de cea din Vest şi ca artist am crescut foarte mult. Am învăţat toate tipurile de artă legate de spaţiul public şi legate de interacţiunea cu publicul. Am învăţat cum funcţionează o asociaţie artistică non-guvernamentală. Am învăţat şi să stau în condiţii mai puţin confortabile ca cele de acasă şi am văzut că nu se schimbă mare lucru şi că viaţa continuă să fie frumoasă şi am înţeles că nu avem nevoie de consumismul pe care-l avem în Italia.”

Zilele acestea artista revine în Italia, unde va continua să lucreze asupra temei moldoveneşti pe care intenţionează s-o exprime într-un film video, în care vrea să releve faptul că, deşi Republica Moldova e diferită, oricum, e o ţară europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan