joi, 4 noiembrie 2010

Scrisoare deschisă către basarabeni

Aceasta scrisoare am primit-o inainte pe 30 martie 2009!

Oare nu e actuala si astazi?
29 martie 2009 Scrisoare deschisă către toţi
românii basarabeni din Italia


Stimaţi compatrioţi!

Vi se adresează un grup de emigranţi moldoveni, veniţi ca şi voi în Occident din aceleaşi cauze economice, dar mânaţi şi de presiunile morale promovate cu ostilitate de către actuala conducere comunistă de la Chişinău. Ne-am părăsit satul, oraşul, familia şi ne-am împrăştiat prin diverse ţări ale lumii, dar lucrul acesta nu înseamnă că nu suntem alături de cei de acasă. Mai ales acum, când, cu prilejul Alegerilor Parlamentare de la 5 aprilie 2009, ni se oferă oportunitatea de a da sărmanei noastre ţări şansa de a-şi croi o altă soartă. Credem că vom comite o mare şi irecuperabilă greşeală dacă, lăsându-ne pradă obişnuitului nostru scepticism, nu vom participa la Alegerile Parlamentare din 5 aprilie 2009. Căci până la urmă, tot acasă ne vom întoarce, la casele şi la pământurile noastre.
Toată indiferenţa de azi s-ar putea răsfrânge mâine, ca un bumerang, tot asupra noastră. E bine să nu uităm, că trebuim ţărilor pe unde muncim doar atât cât suntem apţi de muncă, dar rănile corpului şi rănile sufletului tot acasă mergem să le tratăm. Avem nevoie de ŢARA NOASTRĂ. Vrem o ţară care să fie A NOASTRĂ.
Iată de ce ar trebui să ne îngrijim de toate câte se întâmplă acasă. Cu participarea activă a fiecăruia dintre noi la viaţa publică a Republicii Moldova am putea contribui la o schimbare cu adevărat democratică. Dacă ziua de 5 aprilie 2009 ar mătura de la putere pătura coruptă care ne parazitează ţara, atunci o bună parte din milionul de moldoveni împrăştiat prin lume, încetul cu încetul, s-ar putea să revină la baştină. S-ar întoarce constructorii şi agricultorii să construiască şi să facă agricultură pe cel mai fertil pământ din Europa. S-ar întoarce profesorii şi medicii să educe şi să trateze. S-ar întoarce mamele la copii şi soţiile la soţi. E nevoie doar de un singur lucru - SCHIMBAREA.
Cum s-o facem? Fiecare porneşte de la sine. Eu pornesc de la mine. Tu porneşti de la tine. Trebuie să merg la votare, chiar dacă sunt în Italia şi chiar dacă nu muncesc de jumătate de an. Trebuie să merg la votare cu orice preţ. Care este preţul? Cei din nord vom merge la Bolonia cu trenul. Bunăoară, costul călătoriei într-o direcţie de la Veneţia la Bolonia este de 8,45 euro, de la Padova e 6,75 euro, de la Milan - 11,80 euro, de la Trento - 11,30 euro, iar de la Torino un bilet costă 18,10 euro. Trebuie să-i convingem pe toţi să meargă la votare. Și mai ales pe cei tineri. Căci tinerii vor avea nevoie de ŢARĂ mai mult decât cei în vârstă, vor avea nevoie de o identitate, de un punct de referinţă în Univers, de nişte strămoşi, de nişte cântece. TINERI MOLDOVENI, MERGEŢI LA VOTARE ! A ieşi la vot e o datorie. E un gest patriotic. Și e un act de cultură, pentru că anume din participare răsare cultura, iar indiferenţa nu a produs nicăieri şi niciodată cultură.
Iată de ce noi, subsemnaţii, care suntem un grup de intelectuali, ne adresăm prin intermediul acestei scrisori către toţi moldovenii şi către toate asociaţiile culturale existente pe teritoriul Italiei cu îndemnul fierbinte de a participa activ la Alegerile Parlamentare din 5 aprilie 2009.
Și cu acest prilej invităm atât pe moldovenii care doresc să-şi consume aventura italiană într-o manieră utilă şi interesantă, cât şi pe italienii care şi-au propus să ne cunoască ţara mai bine, să devină membri - fondatori ori asociaţi ai Asociaţiei Moldova-Italia pentru Colaborare şi Integrare „A.M.I.C.I.” cu sediul la Veneţia. Ședinţa de constituire a Asociaţiei va avea loc la 5 aprilie 2009 în trenul de pe ruta Veneţia-Bolonia. Plecarea din Veneţia:10.57. Sosirea la Bolonia:13.04. Durata ședinţei va fi egală cu timpul călătoriei(10.57-13.04).





Ordine de zi:
1. Lectura, completarea si aprobarea Statutului Asociaţiei Moldova-Italia pentru Colaborare şi Integrare „A.M.I.C.I.”.

2. Semnarea Actului constitutiv şi desemnarea Consiliului director compus din membrii-fondatori al Asociaţiei Moldova-Italia pentru Colaborare şi Integrare „A.M.I.C.I.”.

Notă:
Cei interesaţi sunt rugaţi să contacteze coordonatorii la adresele lor electronice ori la tel., după care vor fi familiarizaţi cu toate proiectede de documente (Statut, Act, Cerere etc.) pâna la şedinţa de fondare a Asociaţiei din 5 aprilie 2009.


COORDONATORII:


Iurie Bojoncă Eugenia Bulat

E-mail:iuriebojonca@tiscali.it E-mail:eugenia.bulat@gmail.com
tel. 0415905677 (domiciliu) tel. 3291772082 (mobil)
tel. 3297044651 (mobil)








Ala Moraru Victor Druţă

tel. 3207941626 (mobil) E-mail:drutavictor@yahoo.com
E-mail: alimatcovski@yahoo.com tel.338672724




Veneţia, Italia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan