marți, 29 mai 2012

Noutati editura Polirom si Cartea Romaneasca
14 mai-04 iunie


1.      Clubul putregaiurilor, Jonathan Coe
Colectie TOP 10+
Reeditare
Pret 16,95RON

Intr-un oras deturnat de la ritmurile sale obisnuite, actiunea se incheaga in jurul citorva liceeni aflati la virsta ingrata a primelor amoruri, aspiratii si tradari. Captivati de ideea unei cariere umaniste in plin disconfort industrial, acestia descopera pe cont propriu ceea ce parintii si scoala s-au ferit sau n-au stiut sa le spuna. Lumea lor cunoaste schimbari spectaculoase de la o zi la alta, adevarul din carti corespunde tot mai rar celui din viata de zi cu zi, iar elanul tineretii incaseaza corectii cind usturatoare, cind de-a dreptul comice.
Jonathan Coe (nascut in 1961 la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge, luindu‑si apoi doctoratul la Warwick University. Inainte de a se dedica scrisului, a predat poezie engleza la Warwick University si a compus muzica de jazz. Primele sale romane – Femeia intimplatoare (1987), Un strop de dragoste (1989) si Piticii mortii (1990) – impun fulgerator un nou star al literaturii britanice contemporane. O veselie debordanta, dincolo de care mocnesc tristeti grele si un cinism cum numai Albionul stie sa produca. O arta a scrisului prin care ni se aminteste ca sintem in tara lui Fowles si Ishiguro. Romanul care l‑a propulsat pe Jonathan Coe in panteonul celor mai importanti romancieri britanici este Ce mai hacuiala ! (1994, pentru care a primit prestigioasele John Llewelyn Rhys Prize in Anglia si Le Prix du Meilleur Livre Étranger in Franta), satira plina de spirit la adresa politicii duse de Margaret Thatcher in anii ’80, cit si a societatii de consum. Actiunea romanului Casa somnului (1997, distins cu Writers’ Guild Award si Prix Médicis Étranger), considerat capodopera sa, se desfasoara intr‑o universitate transformata peste ani in clinica pentru insomniaci, ai carei pacienti sau medici sint studentii de odinioara.

2.      Sonata Kreutzer şi alte povestiri, Lev Tolstoi
      Biblioteca Polirom. Clasici universali
      Pret 59,95 RON

Volumul "Sonata Kreutzer si alte povestiri" reuneste textele care dezvolta, de-a lungul unei perioade de peste cincizeci de ani, teme tolstoiene celebre. Sonata Kreutzer, povestea unei gelozii care duce la crima, interzisa la vremea publicarii, face parte dintr-un ciclu de scrieri critice. Interesul autorului se indreapta spre temele mortii, pacatului, caintei si renasterii morale, in jurul carora sint construite nuvelele Moartea lui Ivan Ilici, Parintele Serghie si Hagi Murat. Alaturi de acestea, colectia de fata include povestirile: Doi husari, Cele trei morti, Insemnarile unui nebun, Trei pustnici, Dupa bal, Cuponul fals, Kornei Vasiliev.
„O melodrama care-si ia titlul din Beethoven, Sonata Kreutzer isi deapana istoria in compartimentul unui tren. Un strain urca si incepe sa spuna povestea ciudata a unui destin. Si, desi aceasta nu-i deloc pe placul urechilor rusinoase, toata lumea il asculta. E ceva hipnotic, straniu in confesiunea spusa pe indelete, in vagonul afumat al trenului, de un individ care apoi va disparea fara urma.” (The New York Times)
Lev Nikolaevici Tolstoi (1828-1910) este autorul unei opere in care individualul si nationalul capata dimensiuni universale. Incepind cu trilogia autobiografica scrisa in perioada 1852-1857 si alcatuita din romanele Copilaria, Adolescenta si Tineretea, sondarea „fluiditatii” universului interior si a temeiurilor morale ale omului a devenit principala tema a operelor sale. In nuvela Cazacii, eroul, un tinar aristocrat, redescopera bucuria comunicarii cu natura, viata fireasca si integra a omului simplu. Capodopera Razboi si pace zugraveste viata intregii societati ruse in perioada razboaielor napoleoniene; evenimentele istorice si interesele perso nale, caile de autodefinire a personalitatii si spontaneitatea vietii populare sint prezentate drept componente echivalente ale existentei natural-istorice. La sfirsitul anilor 1870, scriitorul trece printr-o criza spirituala amplificata ulterior de ideea desavirsirii morale si a „sim plificarii” (care a dat nastere doctrinei si miscarii „tolstoismu lui”) si intreprinde in operele sale o critica din ce in ce mai accentuata a institutiilor birocratice, a statului, a bisericii (in 1901 a fost excomunicat din Biserica Ortodoxa Rusa), a civilizatiei si culturii, a intregului mod de viata specific „claselor cultivate”: romanul Invierea, nuvela Sonata Kreutzer, dramele Puterea intune ricului si Cadavrul viu.
Din opera marelui scriitor, la Editura Polirom au mai fost publicate romanele Anna Karenina (2003, 2007) si Invierea (2010).


3.      Şi te trezeşti rîzînd, Philip Ó Ceallaigh
      Biblioteca Polirom. Proză XXI
      Pret 22,95 RON

Si te trezesti rizind, noua carte a scriitorului irlandez Philip O Ceallaigh, autorul volumelor de povestiri Insemnari dintr-un bordel turcesc si Dulce e lumina, este un roman in miniatura despre viata unui scriitor impins in Bucuresti de aspiratii inalte. Vali, tinarul cu pricina, ajunge, spre disperarea lui, sa scrie o telenovela pentru televiziune si sa traiasca alaturi de o femeie care ii amesteca viata cu mormane de haine, pantofi si povesti lacrimogene; inevitabil, isi pune si intrebari despre sensul unei lumi in care locuim cu totii in apartamente ca niste cutii identice, urmarind aceleasi posturi la televizor, parcurgind nervosi, zi de zi, traficul serviciu-acasa, distrindu-ne intr-o galagie insuportabila si visind obsedant o scapare ce nu pare sa mai vina in cercul vicios in care ne tot invirtim. Si totusi, salvarea vine de undeva, insinueaza siret si optimist vocea jucausa a acestui roman: din trecut, din plopul crescut pe balconul de la primul etaj al unei cladiri darapanate din vechiul Lipscani, de la masa din bar unde, incetul cu incetul, se naste un scenariu ori dintr-o prietenie neasteptata.
Philip O Ceallaigh s‑a nascut in Waterford, Irlanda. A invatat sa citeasca folosindu‑se de dialogurile din benzile desenate, iar la virsta de noua ani a facut o pasiune pentru literatura SF. Din fericire, nu s‑a oprit aici: printre preferintele lui actuale se numara povesti­rile si nuvelele lui Cehov, Hemingway si Joyce, romanele lui Knut Hamsun, Céline si Dostoievski si poezia lui Charles Bukowski. Calator neobosit, Philip O Ceallaigh a trait in diverse locuri, precum Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite, Georgia sau Kosovo, schimbind slujbele la fel de frecvent ca domiciliile. Din 2000 s‑a stabilit in Bucuresti, unde a lucrat ca scriitor independent, editor si traducator. Asemenea majoritatii personajelor sale, este alergic la mediul corporatist, orarul fix si meseriile bine platite, drept care, pentru o scurta peri­oada de timp, a fost singurul irlandez care a muncit ilegal pe un santier din Romania. Dupa extraordinarul debut reprezentat de Insemnari dintr‑un bordel turcesc (2006; Polirom, 2007), cu care a cistigat Premiul Rooney pentru Literatura Irlandeza, Glen Dimplex New Writers' Award si elogiile criticilor britanici si americani, a scris o doua culegere de povestiri, Si dulce e lumina (2009; Polirom, 2009), publicata la prestigioasa Editura Penguin si bucurindu‑se de acelasi succes.

4.      Planuri de viaţă, Vasile Baghiu
Fiction Ltd
Pret 27,95 RON

La patruzeci si cinci de ani, Vili Barna isi contempla viata cu un calm netulburat. Glisind printre planurile temporale, el isi traieste simultan prezentul si trecutul – nu doar ale sale, ci si ale tatalui pierdut in copilarie, pe care il regaseste acum cu ajutorul unui cutremurator jurnal de prizonier in URSS. Vili a trecut, inainte si dupa 1989, prin toate framintarile intelectualului onest care a visat ca va iesi, ca vom iesi cu totii la liman. Dupa toate adversitatile politice si sociale ale anilor ‘90, dupa tradarile si dezertarile din jur, se va concentra asupra familiei sale si a viitorului imediat. Planurile sale tintesc spre o viata dincolo de granite, unde bunavointa strainilor ii poate asigura din cind in cind macar o farima de normalitate.
Vasile Baghiu (n. 1965, Borlesti, Neamt) este inventatorul „himerismului”, concept si manifest care teoretizeaza o directie noua in poezie. Semneaza mai multe volume de poeme (printre care Gustul instrainarii, 1994; Ratacirile doamnei Bovary, 1996; Himerus Alter in Rheinland, 2003; Cit de departe am mers, 2008), o culegere de proza scurta (Punctul de plecare, 2004), un roman (Ospiciul, 2006 –Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Iasi), cronici literare si eseuri in diverse reviste. In 1998 ingrijeste volumul Prizonier in URSS, scris de tatal sau, Vasile Gh. Baghiu (1922-1974), in anii ‘50, imediat dupa intoarcerea din prizonieratul sovietic. A fost tradus in germana, spaniola, italiana, rusa, maghiara, slovaca si ceha. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al PEN-Club. Psiholog in promovarea sanatatii, locuieste la Piatra Neamt, este casatorit si are doi copii.

5.      Zilele regelui, Filip Florian
Fiction Ltd
Pret 24,95 RON

„Zilele regelui e un roman clar ca o fereastra bine stearsa, fermecator, aerisit, imbibat de acea jubilatie a scrisului atit de rara la scriitorii romani din zilele noastre. Povestea se tine foarte aproape de cronologia unei felii de istorie, folosind-o strict ca pe o canava. Pare sa fie un fel de ancora, caci mesajul nu e legat de istorie, ci de omenescul din ea. Restul e doar placerea fictiunii, care nu se sprijina neaparat pe portrete, in sensul clasic al cuvintului. Centrul de greutate e altundeva, in atmosfera si in detalii. Ca un tablou de Bruegel cel Batrin, Romania de dupa unirea Principatelor e o idila inselatoare.” (Tania Radu)
„Zilele regelui e o bijuterie de roman, tocmai azi, cind ni se spune foarte decis, de catre oameni inteligenti si cu haz, ca tinerii scriitori nu mai vor sa scrie capodopere. Filip Florian ii contrazice, blind.” (Radu Cosasu)
Filip Florian s-a nascut la 16 mai 1968, in Bucuresti. Primul sau roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al Romaniei literare, Premiul de excelenta pentru debut in literatura al Uniunii Nationale a Patronatului Roman si Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut in proza. In 2006, impreuna cu fratele sau Matei Florian, a publicat romanul Baiuteii. Ambele titluri au ajuns astazi la a patra editie. Zilele regelui (2008), cel de-al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul National al Literaturii Romane si a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului romanesc contemporan. In Romania, cartile lui Filip Florian au aparut la Editura Polirom, iar in strainatate, traduse in zece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto (Ungaria), Czarne (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela si Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie) si Animar (Egipt).

6.      De ce Vestul detine inca suprematia: si ce ne spune istoria despre viitor, Ian Morris
Istorie
      Pret 59,95 RON

La inceputul secolului XXI, multi analisti considera ca ascensiunea unor puteri precum China sau India inseamna sfirsitul dominatiei Vestului. Pentru a intelege mai bine acest viitor posibil, trebuie sa ne intoarcem in trecut. Ian Morris sustine ca explicatia suprematiei Vestului in ultimii 200 de ani nu trebuie cautata in diferentele rasiale sau culturale, nici in realizarile marilor personalitati ce au marcat istoria, ci mai curind in impactul pe care geografia l-a avut asupra eforturilor de adaptare ale oamenilor obisnuiti, pe masura ce acestia s-au confruntat cu lipsa resurselor, cu epidemii sau migratii devastatoare si cu ostilitatea climatului. Solid documentata si bazindu-se pe cele mai recente descoperiri din variate domenii, De ce Vestul detine inca suprematia ne poarta de-a lungul a 50.000 de ani de istorie, in incercarea de a explica motivele care au determinat pozitia dominanta a Vestului si de a formula predictii cu privire la ce ne rezerva viitorul in urmatorul secol.
Ian Morris este profesor de istorie la Stanford University si membru al Stanford Archaeology Center. Dintre lucrarile publicate, mentionam: Burial and Ancient Society (1987), Death‑Ritual and Social Structure in Classical Antiquity (1992), Archaeology as Cultural History (2000), The Ancient Economy: Evidence and Models (2005), The Greeks: History, Culture and Society (2005), The Cambridge Economic History of the Greco‑Roman World (2007), The Dynamics of Ancient Empires (2009).

7.      Cartea definiţiilor, Ibn Sīnā (Avicenna)
Filosofie/ Biblioteca medievală
Pret 24,95 RON

Operele filosofiei arabe traduse in latina au influentat enorm evolutia intregii culturi occidentale, care s-a dezvoltat problematic si terminologic raportandu-se la aceste texte ca la niste surse. Constituit intr-un gen autonom de scriere filosofica, comparabil cu cartea a V-a a Metafizicii aristotelice, acest tratat este un indrumar in vocabularul avicennian. Traducerea Cartii definitiilor in limba romana pune la dispozitia cititorilor un instrument pentru intelegerea sistemului filosofic al autorului. Reproducerea, pentru prima data intr-o editie moderna, a versiunii comentate a lui Andrea Alpago, din 1546, si glosarul de termeni de la finalul volumului arata modul in care tratatul a patruns in cultura latina si identifica termeni din traditia greaca, de la Aristotel la comentatorii sai si sursele grecesti ale neoplatonismului arabo-latin, care stau la baza conceptelor avicennismului.
Ibn Sina (Avicenna) (980-1037) s-a nascut la Afsana, in Uzbekistanul de astazi, intr-o familie persana. S-a instruit in stiintele vremii si a intrat ca medic in slujba mai multor emiri. A avut o contributie substantiala in domeniul stiintelor naturii, filosofiei si medicinei, fiind autorul celebrului Canon al medicinei (Canon medicinae in traducere latina) care a stat la baza invatamintului medical din marile universitati europene. Operele sale au fost traduse in latina incepind din secolul al XII-lea si au exercitat o influenta enorma asupra gindirii europene.

8.      Douăsprezece cîntece înaintea naşterii, Mihail Gălăţanu
Editura Cartea Romaneasca
Poezie
Pret 19,95 RON

Noul volum al lui Mihail Galatanu, Douasprezece cintece inaintea nasterii, este ultimul din  Trilogia nasterii,inceputa cu Burta Instelata (2004)si continuata cu Poeme amniotice (2007). Autorul il considera nu doar parte geamana din ele, dar si-a dorit ca el sa fie miezul, chintesenta. Poeme tulburatoare se nasc odata cu rostirea fiecarui vers al cintecelor celui inca nenascut, care, desi afara din lume, detine, deja, toate tainele vietii si ale mortii. De aceasta data, poetul nu mai scrie in „romana cu prostii”, ci in limba curata si secreta a increatului.
Mihail Galatanu s-a nascut pe 11 septembrie 1963, la Galati. Absolvent al Facultatii de Fizica-Mecanica (1988), specializarea Bazele Cercetarii Experimentale. Si-a continuat studiile la Paris, ca bursier al Guvernului Francez si al Comisiei Europene, specializindu-se in Relatii Internationale. A fost redactor-sef la Flacara, Playboy, Flagrant etc. In prezent este editor coordonator la grupul de presa Finmedia. A debutat in 1983. Dintre volumele de poezie aparute, mentionam: Stiri despre mine (1987), Scrisnind in pumni, cu gratie (1993), Bunicul Kennedy (1996), Evanghelia lui Barabas (1996), Mireasa tuturor (1997), Poetus Captivus (1998), Memorialul placerii (2000), O noapte cu Patria (2001), Romana cu prostii (2001), Diapazonul plictisit (2002), Mormintul meu se sapa singur (2003; Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Apocalipsa printr-o gura de om (2004) etc. A fost tradus in limbile franceza, engleza, sirba, slovena, daneza, germana, rusa, bulgara.

9.      Sunset Park, Paul Auster
Colectie TOP 10+
Literatură americană
Pret 16,95 RON

In plina criza economica, Miles, un tinar american de 28 de ani, isi petrece vremea cutreierind si fotogra-fiind peisajul dezolant si obiectele lasate in urma de familiile nevoite sa-si paraseasca locuintele ipotecate, ajunse in proprietatea bancilor. Tinarul are o istorie plina de suferinta, dupa un accident in urma caruia si-a omorit fratele vitreg; accidentul a atras dupa sine izolarea de tata si de mama vitrega. Dupa ce relatia sa clandestina cu o adolescenta minora declanseaza un scandal in familia fetei, Miles hotaraste sa se intoarca pentru o scurta perioada in Brooklyn, unde se instaleaza intr-o casa abandonata, alaturi de alti locatari, si ei agresati de fauna sociala si de propria neputinta de adaptare. Sunset Park construieste o atmosfera de mit in plina contemporaneitate, o poveste despre dragoste si iertare, nu doar intre barbati si femei, ci si intre tati si fii.
Paul Auster (n. 1947) este unul dintre cei mai influenti scriitori americani ai zilelor noastre. A studiat literatura la Universitatea Columbia, apoi, intre 1971 si 1974, a trait in Franta, unde si-a inceput cariera literara ca poet si traducator al lui Sartre, Mallarmé si Maurice Blanchot. Pasionat de cinematografie, in 1995 a semnat scenariile filmelor Smoke si Brooklyn Boogie (la al doilea fiind si coregizor), precum si scenariul si regia filmului Lulu on the Bridge (1998).
Autor prolific, Paul Auster a publicat mai multe volume de poezie, eseistica si proza autobiografica. A debutat ca romancier in 1985, cu Orasul de sticla, urmat, in 1986, de Fantome si Camera incuiata, care alcatuiesc impreuna Trilogia New Yorkului. In tara ultimelor lucruri (1987), Palatul lunii (1989), Muzica intimplarii (1990), Leviathan (1992) si Mr. Vertigo (1994) ii consolideaza reputatia de scri­itor preocupat de experimentele lingvistice si de „jocul ideilor“. In 1999 apare romanul Tombuctu (Polirom, 2003), descris de autorul lui ca „o fabula, un soi de comedie traversata de ample episoade negre“, iar Cartea iluziilor (2002 ; Polirom, 2004) si Oracle Night (2003), doua romane pe tema identi­tatii si a relatiei complexe dintre scriitura si viata, continua explorarea registrelor si posibilitatilor narative. In prezent, romanele lui Paul Auster sint traduse in peste treizeci de limbi.

10.  Porţile percepţiei. Raiul şi iadul, Aldous Huxley
      Eseuri&Confesiuni/ Literatură engleză
      Pret 19,95 RON

Intr-o dimineata din primavara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalina si asteapta rabdator sa vada ce se intimpla. Dupa un timp, constata ca totul, de la florile din vaza pina la cutele pantalonilor, e complet schimbat: culorile sint mai intense si mai luminoase, iar timpul si spatiul par sa nu aiba nici o importanta. Huxley noteaza cu lux de amanunte senzatiile traite in Portile perceptiei, conchizind ca halucinogenele stimuleaza creativitatea si brodind pe marginea efectelor pe care asemenea experiente le-ar putea avea asupra artei si religiei. In continuarea acestui eseu devenit clasic, Raiul si iadul arata ca halucinogenele pot fi folosite si pentru a ajunge la o perceptie spirituala si la revelatia personala. Raiul si iadul se refera aici, metaforic, la ceea ce Huxley considera a fi doua stari contrarii care se pot manifesta la „antipozii mintii” atunci cind se deschid „portile perceptiei” – nu doar in cadrul experientelor mistice, ci si in viata de zi cu zi.
Aldous Huxley (1894-1963) este nepotul cele­brului naturalist si eseist Thomas Henry Huxley si fratele renumitului naturalist Julian Huxley. In 1908 isi incepe studiile la Eton, iar dupa o intre­rupere de doi ani (pricinuita de o grava afectiune oculara) le continua la Balliol College, Oxford, unde va preda pentru scurt timp literatura. In 1916 publica volumul de versuri Roata in flacari. Debutul in proza se produce patru ani mai tirziu, in 1920, cu un volum de nuvele, Limbo, iar in anul urmator apare primul sau roman, Galben de crom. Autor prolific, lui Huxley i‑au aparut de‑a lungul vietii peste patruzeci de carti, dintre care amintim: romanele Punct contrapunct (1928; Polirom, 2003), Orb prin Gaza (1936 ; Polirom, 2009), Minunata lume noua (1932, a carei conti­nuare, Reintoarcere in minunata lume noua, apare in 1958 ; publicate intr‑un singur volum la Editura Polirom, in 2003), Cintec de lebada (1939, Polirom, 2010), Geniul si zeita (1955, Polirom, 2009), Insula (1962, Polirom, 2011) ; volumul de versuri Leda (1920) ; culegerile de nuvele Surisul Giocondei (1924), Doua sau trei gratii si alte povestiri (1926), Muzica nocturna (1931) ; volumele de eseuri Studii adecvate (1927), Scopuri si mijloace (1937), Filozofia eterna (1945), Portile perceptiei (1954, sursa de inspiratie pentru numele celebrei formatii The Doors), piese de teatru si carti de calatorie. In 1939, Huxley a primit James Tait Black Memorial Prize pentru romanul After Many a Summer Dies the Swan, iar in 1959 a fost distins cu Premiul pen­tru Merit al Academiei Americane de Arte si Litere.

11.  Opere II: Proză, Gellu Naum
Opere/ Literatură română
Pret 49,95 RON

Dupa integrala poetica Gellu Naum, volumul de proza continua editia de referinta a operei poetului si prozatorului suprarealist. Acesta reuneste, in ordine cronologica, toate cartile de proza suprarealista ale autorului, de la Medium si Teribilul interzis, aparute in 1945, pina la Zenobia, romanul publicat pentru prima oara in 1985. Vor urma in seria de Opere un volum de teatru si altul cu texte de tinerete, inclusiv texte scrise in colaborare, dar si manifeste, corespondenta etc.
„Gellu Naum a scris poezie, dar si proza sau teatru. De precizat insa, de la bun inceput: cind ne referim la acest autor, cei trei termeni care denumesc genuri literare diferite au un inteles «perturbat», o semnificatie in care e inclusa si contestarea lor. Delimitarea de sensul «incetatenit» al cuvintelor poezie, proza, teatru – de, adica, «literatura ca atare» – e afirmata nu o data. Adesea chiar adauga cuvintelor cu pricina cite un h redimensionant: «pohezie», «poheme» sau «homan» (roman). Sint doar forme – distor-sionate, recreate – prin care e mobilizata energia unei unice cautari nu doar estetice, ci si existentiale.” (Simona Popescu)

12.  Manualul dictatorului, Bruce Bueno de Mesquita, Alastair Smith
Opus. Ştiinţe politice/ Politică şi politologie
Pret 34,95 RON

Cum reusesc oamenii corupti sa ajunga la putere? Cum este posibil ca pe teritorii bogate in resurse naturale populatia sa traiasca la limita subzistentei? Pe baza unor exemple din epoci si zone geografice diferite – de la Iuliu Cezar pina la liderul mafiot Paul Castellano, de la administratiile Bush sau Obama pina la situatia din Pakistan –, politologii Bruce Bueno de Mesquita si Alastair Smith incearca sa explice comportamentele abuzive caracteristice multor lideri politici sau din domeniul afacerilor. Rezultatul este o fascinanta imagine a jocului puterii, in cadrul caruia una dintre cele mai importante reguli este sa-ti rasplatesti intotdeauna sustinatorii.
Din cuprins:
Regulile politicii • Ascensiunea la putere • Mentinerea la putere • Fura de la saraci si da la bogati • Obtinerea si cheltuirea banilor • Oamenii revoltati • Razboiul, pacea si ordinea mondiala • Ce-i de facut?
„O reflectie lucida si bine argumentata asupra modului in care democratii si dictatorii isi mentin autoritatea politica. Bueno de Mesquita si Smith sint spirite enciclopedice, inspirindu-se din economie, istorie si stiinte politice pentru a-si sustine punctul de vedere.” (The Wall Street Journal)
Bruce Bueno de Mesquita este profesor de stiinte politice si director al Alexander Hamilton Center for Political Economy la New York University, membru al Hoover Institution de la Stanford University. A fost consilier pe probleme de securitate pentru guvernul american si pe chestiuni legate de predictia rezultatelor negocierilor pentru diferite companii. A scris 16 carti, peste 120 de articole publicate in reviste de specialitate, precum si in The New York Times, Los Angeles Times, Chicago Tribune si International Herald Tribune. A mai publicat in colaborare cu Alastair Smith de Mesquita volumul The Logic of Political Survival (2004).                                     Alastair Smith este profesor de stiinte politice la New York University. Anterior, a predat la Washington University din St. Louis si la Yale University. Este doctor in stiinte politice al University of Rochester. A beneficiat de trei burse de la National Science Foundation, iar in 2005 a primit Karl Deutsch Award, premiu acordat bianual celui mai bun specialist in relatii internationale cu virsta sub 40 de ani.
A mai publicat in colaborare cu Bruce Bueno de Mesquitavolumul The Logic of Political Survival (2004).


  Cele bune,
Luminita Cozma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan