Michel Houellebecq elogiază cultura română/ de Daniel Nicolescu
ieri, 00:07 Autor: Daniel Nicolescu
Michel Houellebecq elogiază cultura română/ de Daniel Nicolescu
Vezi galeria foto Michel Houellebecq elogiază cultura română/ de Daniel Nicolescu
La sfârşitul anului trecut, Editura şi revista Niram Art (instituţii private cu o susţinută activitate de promovare a imaginii României în spaţiul iberic, activitate mediatică desfăşurată în patru limbi - engleză, spaniolă, portugheză şi română), în colaborare cu Universitatea Complutense şi Centrul Cultural al Armatei Madrid, a acordat, la Cazinoul Militar din capitala Spaniei, premiile sale anuale .
În cadrul ceremoniei, Emil Constantinescu (foto 3), fostul preşedinte al Romaniei a fost distins cu Marele Premiu Niram Art, Trofeul Ambroise Vollard. În cadrul discursului său, Emil Constantinescu a făcut referire la intelectualii români şi la contribuţia lor la peisajul culturii universale moderne.
Cel de-al doilea premiant a fost nimeni altul decât Michel Houellebecq (foto 1-2), cel mai "internaţional" şi mai citit scriitor francez al momentului pe toate merdidianele globului. El a fost distins cu Marele Premiu Niram Art Trofeul Mihail Sebastian. Cu prilejul decernării premiului, autorul Particulelor elementare a făcut o declaraţie care, prin generozitatea ei, deloc complezentă, contrastează sensibil cu avariţia apariţiilor publice ale marelui scriitor: "Primul premiu pe care l-am primit ca scriitor purta numele poetului român Tristan Tzara. Este o bucurie pentru mine să primesc acum un trofeu cu numele altui mare român. În seara aceasta, am cunoscut, la Madrid, o grupare de artişti şi scriitori români de amploarea celei din Parisul interbelic. Mă bucur că, după o lungă dictatură, cultura română îşi recapătă locul care îi corespunde în Europa", a afirmat Michel Houellebecq în faţa publicului spaniol.
Fostul ministru al Culturii din Spania, poetul Cesar Antonio Molina a primit Marele Premiu, Trofeul Tristan Tzara. Premiul a fost ridicat de scriitoarea, jurnalista şi criticul literar Mercerdes Monmany, soţia lui Cesar Antonio Molina. "Mari personalităţi ale culturii universale sunt originare din România. Emil Cioran, Mihail Sebastian, Mircea Eliade şi Constantin Brâncuşi sunt doar câţiva dintre românii care au creat opere de o inestimabilă valoare şi faţă de care simt o profundă admiraţie", a afirmat Mercedes Monmany.
Premiul Niram Art pentru Literatură a fost acordat scriitorului român Ştefan Mitroi, Premiul Niram Art pentru Poezie autorului Eran Eisen din Israel, iar scriitorul spaniol Diego Vadillo Lopez a fost distins cu Premiul pentru Manuscris, pentru romanul "La cumparaturi în Tzara", al cărui personaj principal este poetul român Tristan Tzara.
În cadrul galei de decernare a Premiilor Niram Art 2011, au avut loc cinci lansări de carte.
Anul acesta, premiul pentru Arte Plastice a fost înlocuit cu un omagiu adus vieţii şi operei pictorului Baruch Elron (1934 - 2006). În timpul galei, a fost lansată cartea Baruch Elron, a scriitorului spaniol Hector Martinez Sanz. Artistul, născut în România, a plecat în Israel în anul 1963. Multe dintre operele sale au rămas în România, sub semnătura Barbu Teodorescu.
Baruch Elron este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori din Israel. "Soţul meu a făcut studiile la Bucureşti şi perioada petrecută în România a fost importantă în formarea sa. A colaborat cu multe publicaţii şi instituţii din România şi, după revoluţie, s-a întors cu plăcere în ţara în care s-a născut", a declarat Lydia Elron, soţia artistului.
Seara s-a încheiat cu un concert de pian. Moderatorul evenimentului a fost Fabianni Belemuski, Directorul Revistei Niram Art, iar trofeul Niram Art este o creaţie a artistului plastic Bogdan Ater.
Text preluat din ZIARUL DE DUMINICA
sâmbătă, 7 ianuarie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Trandafirii
Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan
-
*** Da…a fost copil si Lenin… Da…a fost si el scolar… Si-n ghiozdanul lui pe vremuri A purtat abecedar! A rostit cuvintul mama Si ...
-
O viaţă de om cât vremea de mare… Bogdan ISTRU Un ceai şi o coajă de pâine Ruga să-i aducă, grăbit. La masă-ntre cărţi adân...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu