sâmbătă, 18 februarie 2012

De ce Covoare moldovenești?

Fiindcă este vorba de o reuniune de individualităţi, fiecare contribuind la crearea imaginii generale a volumului. Chiar dacă unii dintre acești prozatori încă „nu au texte scrise şi adunate pentru o carte” cum scria Ion Buzu în nuvela Sîngele din barul „Speranţa”, în cadrul antologiei de față ei ni se prezintă ca autori cu perspectivă, pentru care scrisul devine o formă constantă de existență. O generaţie care nu mai simte pe umeri grămada de vechi prejudecăţi şi stereotipuri, o generaţie libertină, nonconformistă, cu un mare teritoriu artistic de manevră, care îşi permite să abordeze discret orice teme, chiar și din cele considerate pînă nu demult tabu-uri desăvîrșite. În ansamblu, antologia Covoare moldovenești pare a fi un amalgam de viziuni, idei și concepţii, ce se cristalizează într-un stil pe care tinerii autori încearcă să şi-l creeze sau şi l-au creat deja. Culegerea surprinde și prin construcţii dinamice, situaţii surprinzătoare, personaje aflate mereu într-o căutare, într-un soi de nelinişte, iar toate aceste manifestări nu sunt altceva decît reprezentarea tipică a generaţiei în formare. Exploatînd modelul minimalist de expunere, lucrările cuprinse în antologie cîștigă vitalitate şi cu toate că nu sunt prezente multe implicaţii filozofice, meditaţii adînci, descrieri laborioase etc, nu se pierde din esenţa scrierii, dimpotrivă, este foarte captivantă şi garnisită cu suspans.
Pe final, am sublinia doar că volumul în cauză este un proiect reușit. Sperăm ca în viitorul foarte apropiat despre această antologie să va vorbi ca despre un catalizator important pentru aceşti tineri de azi și scriitori cu experiență de mîine.


Valentin BALAN

Un comentariu:

Cristina Hermeziu Top 10 cărţi de citit vara asta. Autori români de azi 29 iunie 2018 Dumitru Crudu, Moartea unei veveriţe, Univers...