miercuri, 1 februarie 2012

Nominalizarile la Premiul de proza al "Ziarului de Iasi"

Autor: Loredana OPREA
Data publicarii: 31/01/2012

"Ziarul de Iasi" va acorda pentru al noualea an consecutiv premiul literar prin intermediul caruia recompenseaza cele mai bune carti de proza romaneasca.

Juriul, format din Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Valeriu Gherghel, Bogdan Cretu, Codrin Liviu Cutitaru si Doris Mironescu, s-a reunit ieri pentru a desemna cele mai bune zece titluri de proza aparute in 2011.

Astfel, au fost selectate volumele "Matei Brunul" (Lucian Dan Teodorovici), "Minoic" (Caius Dobrescu), "Un cetatean al lumii" (Virgil Duda), "Acasa, pe cimpia Armaghedonului" (Marta Petreu), "Viata lui Kostas Venetis" (Octavian Soviany), "Dezordinea preventiva" (Matei Visniec), "Dulcea poveste a tristului elefant" (Diana Adamek), "Ploile amare" (Alexandru Vlad), "Singura cale" (Nicolae Breban) si "Oameni din Chisinau" (Dumitru Crudu).

"Nu a fost nici greu, nici usor sa ajungem la lista asta de zece titluri. Ca o parere personala, cred ca anul 2011 a fost sub 2010 la proza, dar consider ca topul scurtat de cinci va fi mai dens si va contine titluri unul si unul, sa merite cumva oricare dintre ele sa cistige premiul pentru proza. Sint titluri diferite, formule diferite, romane diferite, slava Domnului ca proza care se scrie e destul de diversificata!", e de parere criticul literar Bogdan Cretu.

Printre propunerile pentru cele 10 romane nominalizate la Premiul pentru proza al "Ziarului de Iasi" s-au regasit, de asemenea, "In Iad toate becurile sint arse" (Dan Lungu), "Ingerul incalecat" (Radu Aldulescu) si "Rubato" (Razvan Petrescu). Acestea nu au fost publicate insa in 2011, ci fie reeditate, fie reunite in unele antologii de proza.

Autorii din rindul carora vor fi alesi cinci finalisti si apoi cistigatorul premiului in valoare de 6.000 de lei sint din generatii diferite si reprezinta nume semnificative pentru literatura ultimelor decenii.

"Ce e frumos e ca sint autori cam din toate generatiile: il avem pe Lucian Dan Teodorovici care e la 35 de ani, apoi pe Caius Dobrescu, pe la 40 si urmeaza Soviany, Marta Petreu, Matei Visniesc, Diana Adamek, Alexandru Vlad, care ar fi, asa, optzecisti, pina la seniori, seniorul fiind Nicolae Breban. Numele acestea cred ca sint ilustrative pentru ceea ce s-a intimplat in literatura romana in ultimii 30, 40 de ani chiar", a mai precizat Bogdan Cretu. Printre cei 10 scriitori nominalizati se numara si unul din Republica Moldova. „Cred ca tot Dumitru Crudu a mai figurat intr-un an cu un roman, «Macel in Georgia», dar e absolut firesc sa fie scriitori din Republica Moldova pentru ca scriu in limba romana, nu in limba moldoveneasca, deci aici e locul lor", a completat Bogdan Cretu.

Premiul National de Proza "Ziarul de Iasi" a fost initiat in 2003, din dorinta redactiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori romani si de a oferi repere valorice cititorilor pasionati de literatura. De asemenea, pentru a-l evoca pe scriitorul si ziaristul iesean Aurel Leon, fost director onorific al cotidianului, in fiecare an, "Ziarul de Iasi" ofera un premiu celui mai interesant debut literar al unui autor local.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan