marți, 1 mai 2012

Ion HAREA

****

-Doriti sa va aduc un pahar cu apa? sau va fac un ceai din ierburi? intreba batrana Elvira aprinzandlumanarile de pe masa.
-Da un ceai va rog,deplasarile astea lungi ma doboara la pamant.Batrana a disparut in camera din spate,si-a scos de la briu o capsula micuta de pselocibina,a suflat-o in vasul cu ceai si gata fiind de ritual s-a intors cu ceasca fierbinte.In odaia intunecata plutea un aer coagulat,care deja isi tragea efectul.Se intind cartile...La o prima inghititura de infuzie de ceai Liza si-a simtit cerul gurii uscat de amar.
-Ce-i porcaria asta?Vrei sa ma omori?!
-E musetel!Relaxeaza atat trupul, cat si mintea,ai incredere in mine.Bautura roz verzuie ii tesea in corpul ei un farmec relaxant si-i dezlega pietrele fierbinti de la tample.Tesuturile sale musculare se umpleau de-o lene maleabila.Elvira i-a strans mainile si cu ochi negri de Satan a privit-o indelung.
-Esti istovita de puteri,in cateva minute te vei lasa pe spate,ei adormi usor,iar vocea mea te va insoti oriunde vei hoinari.Sugestibil a asezat-o pe spatele fotoliului,i-a tras poseta langa easi a inceput sa cotrobaiasca.un ruj uscat,2 bomboane mentolate cu vechime de catev vesnicii in sir,iar intr-un buzunar lateral i-a gasit poze cu 2 pici,unul mia frumos ca altul.Printre acestea a mai gasit si o poza unde Liza era imbratisata radioasa de un barbat bine facut.In spatele acesteia notat"1995-ultima ta imbratisare".
-Copiii sunt tot ce-ai mai dulce din viata ta,le lipsesti mult si tatal lor e unica lor mangaiere care o au atunci cand nu esti cu ei.A murit in accident,spuse Elvira sigura,tinand in mana un articol lipit de poza.Era decupat dintr-un ziar ingalbenit de vechime."Accident rutier tragic,o mama cu 2 copii isi pierde sotul".Neavind mai multe informatii personale,batrana Elvira isi trage rasuflarea,baga totul la loc si cu intonatia unui copil de clasa intii ii spune ca intregul Mitoc se zgaltie pentru ca necazurile femeii sa se impleteasca cu osteneala ei si sa plece intr-un pustiu invirtindu-se.Pselocibina si-a injectat efectul si ce spunea baba nu mai schimba nimic.Din tinerete isi tot trateaza cu halucinantul preparat clientii.In timpul letargiei reuseste ea sa-si vire coada ca Ițâc,le arata cateva lucruri evidente si restul e datoria introspectiei sa-si faca teaba."Mai ca mi-ar sta si mie cu pantofii ăstia"se invirtea si-n stinga,si-n dreapta,apoi i-a scos din picioare si a incaltat-o inapoi pe Liza.Se plictisise baba.Spre seara si-a zburlit parul de parca gustase electricitatea de la Cuciurgan tot acest rastimp cat Liza a stat la ea pe ospete,i-a tras 2 palme grele,si-a aprins o tigara si s-a lasat pe scaunul,in pozitia initiala.
- Ce,ce s-a intimplat?
-Ti-am scos dracii,nu e bine Liza,nu e bine!Adica nu era!Te-am mantuit.Acuma mergi acasa pune astea deasupra usei de la casa si duhurile rele nu te vor mai scutura.A scos o legatura de usturoi uscat si i-a pus-o pe masa.Inecata de nedumerire,Liza a scos 200 de euro,i-a pus pe masa si cu multumire ce-i nu-i mai incapea in gura a iesit din casa si a disparut.
-Mai Luca,mai!Ziceai ca schimbi uleiul la BMW-ul lu' ta'tu,ia de 'colo de pe masa!Sa nu uiti sa mai i-ai si niste pselocibina,de la nen'tu Gogu.S-a prabusit pe pat si s-a afundat intr-un somn adanc.


Ion Harea a scris acest text la Atelierul condus de Cosmin PERTA, unde tema fusese sa se scrie un text despre o baba bizara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan