miercuri, 21 martie 2012

In cel mai nou numar al Contrafort-ului sun tpublicate topurile celor mai bune carti ale anului 2011. Multe dintre cartile de pe podium eu nu le-am citit, dar oare cei care le promoveaza atat de insistent chiar le au citit? Posibil! Nu stiu. Nu i-am intrebat.
Vorbesc doar despre mine.
Ma mira totusi un lucru, si anume previzibilitatea optiunilor. Stiind oamenii care voteaza, stii imediat cum vor vota. Chiar si fara sa deschizi revista. Asta e trist. Sau, poate, dimpotriva. E vesel. Habar nu am.

Sub postarea lui Erizanu de pe blogul sau am gasit si o polemica:

1.
tanya spune:
16/03/2012 la 14:00

Sa fie Scrisori din Paris o carte tot atit de buna si importanta ca si cartea lui Lucian Boia, Capcanele istoriei? Sau nu e vorba de, pardon, valoarea cartilor, ci avem doar niste pareri persoanale suprapuse din intimplare? Pacat, caci ‘Contrafort’-ul avea cindva discernamint…
2.
Gheorghe Erizanu spune:
16/03/2012 la 18:59

@tanya: Sunt niște păreri personale ale celor care au răspuns anchetei. Solicitări au fost mai multe. Sunt unul dintre cei care n-am răspuns. Așa că am și eu doza de vină.
3.
vasgar spune:
16/03/2012 la 21:07

@tanya
E vorba chiar de un top personal pe care si-l asuma – semnand cu numele complet, adevarat… – Iulian Ciocan, cel care a situat cartea Lucretiei Barladeanu, “Scrisori din Paris”, in topul sau. Aveti sa-i reprosati ceva? Vreti sa-i ironizati lecturile si gustul literar? De ce n-o faceti? Poate chiar semnand cu numele dvs. adevarat.
Revista “Contrafort” doar a gazduit opiniile, nu a facut recomandari si nici n-a testat pe nimeni de… logica si discernamant.
N-ar trebui sa suferiti pentru vina imaginara a cuiva care, de fapt, n-a pacatuit.
4.
tanya spune:
19/03/2012 la 18:07

@vasgar
“A gazdui opinii” si a face un top par a fi lucruri diferite. Indraznesc sa cred ca un top al cartilor este facut de experti ai cartilor, adica de cei care au citit multe (aproape toate) cartile publicate in anul respectiv. Oare poate cineva din R.Moldova sa faca un top veridic si credibil daca a citit doar 5-7 carti publicate in acel an in intreg ‘spatiu romanesc’?
5.
nedumeritu spune:
20/03/2012 la 0:23

Intotdeauna m-au incantat gusturile literare ale lui vasgar! In spatele unei pozitii in top stau lucruri umane, calde, palpabile – unul l-a dus cu masina undeva, altul l-a gazduit intr-o escapadă, al treilea l-a mangaiat pe umar intr-un moment greu cand, de exemplu, avea deficit de vitamina D… sa fim mai buni, sa-l intelegem…
6.
Gheorghe Erizanu spune:
20/03/2012 la 10:50

@nedumeritu: E frumoasă lumea internauților. Dar nu prea accept fețele ascunse. Pe de altă parte, atunci când nu există o viață literară firească, un sistem firesc de valori, atunci apar sincope. Nu e nicio catastrofă. E bine că se discută. Ar fi excelent dacă s-ar discuta pe opere.
7.
tanya spune:
20/03/2012 la 12:55

Oricit de anonime ar fi comentariile internautilor, un lucru este clar: Contrafortul nu mai e publicatia care a fost cindva, a devenit o a doua Literatura si Arta, cu articole care nu prea intereseaza pe nimeni in afara celui care le-a scris.
8.
forma spune:
20/03/2012 la 13:32

tanya +10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan