duminică, 18 martie 2012

Un grup de artişti neconformişti din Rusia a venit şi în România să protesteze faţă de regimul de la Moscova, dar au fost reţinuţi de autorităţile române.

Grupul de artişti Voina, care luptă împotriva politicilor autoritare din Rusia prin mijloace neconvenţionale, discută astăzi cu publicul român la Muzeului Naţional de Artă contemporană.

Membrii Voina, care declară că principiile lor sunt „onestitatea, curajul şi monumentalitatea”, au reuşit prin acţiunile lor să aibă impact atât în Rusia, cât şi la nivel internaţional.

Acum doi ani au desenat un falus de 65 de metri pe podul de vizavi de sediul KGB - când s-a ridicat podul, semnul era îndreptat către una dintre cele mai puternice instituţii din Rusia. În urma gestului, şeful ideologic al grupului, Oleg Vorotnikov, a fost arestat. Cauţiunea i-a fost plătită de un artist britanic celebru: Bansky. Deşi în liberatate, Oleg stă ascuns în Rusia.

Un alt manifest a fost să meargă pe stradă îmbrăcaţi în sutană de preot, dar cu chipiu de poliţist pe cap.

Deşi îşi riscă libertatea, sfidează autorităţile ruse, fiindcă acolo este principala sursă a violenței și nedreptății, spun ei.
Reţinuţi şi în România

Zilele acestea îşi continuă protestele în România. Vor să atragă atenţia publicului prin afişarea unor bannere cu chipul lui Oleg Vorotnikov în faţa Operei, a Parlamentului şi a Ministerului de Interne.

Însă au fost reţinuţi, marţi seara, de autorităţile române. „Când ne-am apropiat de Ministerul de Interne, un poliţist în haine civile ne-a atacat. Probabil că în Rusia ne-ar fi bătut. Aici nu ne-au bătut, dar ne-au reţinut fără motiv, ca şi cum am fi fost nişte criminali”, declară artista Yarna Sarna.

Ridicaţi din faţa Ministerului de Interne, artiştii au fost duşi cu duba la Serviciul de Emigrări, pentru verificări, fiind eliberaţi după o jumătate de oră.

”Au refuzat să prezinte documentele de identitate. Nu au fost nici agresaţi, nici bruscaţi de colegii mei”, declară Georgian Enache, purtator de cuvânt al Jandarmeriei române.
Cine este Oleg Vorotnikov

Oleg Vorotnikov, în vârstă de 33 de ani, este ideologul şi fondatorul grupului Voina. E căsătorit şi are un fiu care a fost, la rândul său, agresat de autorităţile ruse când avea numai 2 ani.

Oleg declară că va veni incognito la Bucureşti, ilegal, pentru a organiza o nouă acţiune aici.

Sămbătă, la ora 14:30, puteţi urmări în cadrul emisiunii DIGI CULT un reportaj cu grupul Voina.

(articol de Laura Ștefănuț)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan