luni, 26 martie 2012

eu o sa fac asta


50 de motive pentru care sa te trezesti la 5.00 AM



Poate ca ai cochetat cu ideea de a te trezi de dimineata si de a intra in Clubul de la ora 5AM…

Si poate ca simti ca e o idee buna, dar parca ai mai avea nevoie de cateva argumente…

Pentru ca sa iti fac decizia mai usoara, iti ofer 50 (!!!) de argumente…

Sa le luam pe rand:

1. Esti intre cei mai performanti 1% din lume! E un club select, si e o onoare sa fii membru cu drepturi depline.

2. Ai timp de calitate cu tine, te pui pe primul plan, pentru ca … meriti! Esti cea mai importanta persoana din viata ta!

3. Nu te streseaza nimeni cu telefoane, emailuri, sms-uri.

4. Te poti antrena pentru maraton. Il admir mult pe Andrei Rosu. Asa cum spune si el, fara trezitul de dimineata, cele 7 maratoane si cele 7 ultra-maratoane ar fi ramas vise imposibil de realizat.

5. Iti planifici strategic propriul business (sau viitorul business daca inca esti angajat). Daca nu dimineata cand esti odihnit… cand altcandva?… Seara dupa ce esti stors de energie?

6. Iei o masa gustoasa pe indelete fara sa fii grabit de ceas. Aaaaah placerile vietii …

7. Vezi rasaritul. Nu pe cel din poze, pe cel real care e intre cele mai bune lucruri gratis in viata!

8. Savurezi o ceasca de ceai sau de cafea. Eu savurez mai ales ceai. Preferatul meu e Rooibos de vanilie… nepretuit!

9. Ai timp sa citesti zilnic 30-60 de minute si sa devii expert in domeniul tau! In 300 de zile de citit intr-un an, ajungi sa citesti intre 50 si 100 de carti. Crezi ca va face o diferenta mare in 5 ani sau 10 ani?… Eu sunt convins ca da!

10. Te uiti la clipuri inspirationale de genul TED.com, Robin Sharma, Tony Robbins, Randy Gage, Brian Tracy, etc. O “doza” pe zi si esti alt om, intelegi ca excelenta se construieste zi de zi…

11. Faci jogging fara sa fii deranjat de trafic. Nepretuit!

12. Ai timp sa iti faci toaleta corespunzator si sa te imbraci impecabil.Cunosti intrebarea “Unde mi-ai pus bluza, sosetele, cureaua, esarfa, etc?”… Te vei putea relaxa in legatura cu toate astea…

13. Iti planifici prioritatile astfel incat sa poti zice mai usor “NU” atunci cand colegii, sefii sau prietenii au cereri nerezonabile de la tine. De ce? Pentru ca iti este foarte clar de ai de facut si cat timp iti mai ramane disponibil.

14. Meditezi in liniste. 20 – 30 de minute in solitudine cu atentia pe respiratie iti aduce o stare de calm si relaxare deosebita.

15. Te plimbi in aerul proaspat de dimineata. Noi ne echilibram sistemul interior prin miscare. La fel 15-20 de minute la pas sunt aur curat!

16. Faci sport si iti pornesti metabolismul astfel incat ai energie inca de la prima ora. Nu e nevoie sa fie la sala, sunt suficiente 15 minute acasa: respiratii profunde, stretching, genoflexiuni, abdomene… nimic complicat.

17. Setezi intentii despre cum vrei sa fie ziua care tocmai incepe. Claritatea asteptarilor tale legate de rezultatele pe care iti doresti sa le obtii vor determina in mare masura ceea ce vei si obtine. Confuzia poate produce doar rezultate confuze.

18. Initiezi lucruri de care nu te-ai apuca seara cand esti obosit dupa o zi grea de munca. Ca de exemplu un business nou, o limba straina, un domeniu in care vrei sa devii expert.

19. Iti suni un prieten cu care te feliciti pentru ca te-ai trezit si esti in acest grup select de 1%. Daca n-ai un camarad de trezit, poti apela la unul care este deja in Clubul de la ora 5 AM. Da-mi un mesaj sa te pun in contact cu un veteran din club.

20. Poti face consultanta, coaching sau mentoring cu un tanar in timpul plimbarii de dimineata (fara sa fie nevoie sa iti iei timp suplimentar din ziua deja planificata). Contribui la dezvoltarea unui elev sau student fara sa sari peste plimbarea de dimineata. Un mod excelent de a incepe ziua!

21. Lucrezi 1-2 ore ultraproductive pentru job fara sa ai nici o intrerupere – cu un randament cel putin dublu. Reusesti asa sa faci poate 25-50% din ceea ce aveai de facut in ziua respectiva. Vei fi mult mai relaxat si increzator ca vei termina tot ceea ce ti-ai propus pe ziua care incepe.

22. Poti pregati micul dejun pentru partener sau pentru familia ta. Vrei sa vezi zambete de dimineata?… Asa e cel mai usor!

23. Iti spui afirmatiile in oglinda sau in timp ce faci sport: “Tot ce am nevoie este in mine acum”, “Imi place de mine”, “Eu sunt responsabil” etc. Iti conditionezi mintea sa gandeasca intr-un mod care te sprijina si nu unul care te saboteaza.

25. Faci inhalatii cu uleiuri esentiale – eucalipt si menta – pentru a desfunda caile nazale si a te pune intr-o stare excelenta intr-un timp foarte scurt. Sunt inca in faza de testare cu acest obicei, dar pana acum rezultatele sunt deosebite. Nu mi-am inchipuit ca simtul olfactiv poate avea asa un efect in obtinerea starii de bine.

26. Faci coaching pe telefon sau skype cu clienti care sunt performeri de top si care sunt si ei intre cei 1%. Am deja 1 an si zeci de clienti cu care am facut coaching de la 5.30 sau 6.00. Dupa mine, e cel mai bun timp posibil pentru asta. E liniste, nu ne grabeste nimic, suntem odihniti si incarcati cu energie (energie rezultata din exercitiile fizice si micul dejun).

27. Asculti programe de dezvoltare personala si profesionala si iti propui sa aplici 1-2 tehnici in ziua care tocmai incepe.  Iti construiesti expertiza si increderea pas cu pas.

28. Faci Photoreading si citesti 1 carte la fiecare 30 de minute. O tehnica revolutionara de a extrage esentialul dintr- o carte in cel mai scurt timp. Iti poate schimba viata. Fara gluma!

29. Scrii o urare de bine pentru cineva drag din familie si o lasi pe frigider. Iti ia maxim 20 de secumde. Efecte obtinute: stare de bine pentru toata ziua. (pentru tine si pentru destinatar)

30. Incepi ziua dintr-o energie proactiva si nu una reactiva in care esti deja in intarziere din secunda in care te ridici din pat. Daca vrei sa ai un control mai bun in viata ta in fiecare zi, incepe prin a-ti clarifica ce e important pentru tine si ce e ne-negociabil. Si nu mai renunta la ce e important pentru tine!

31. Ai timp sa faci Ho’oponopono cu oamenii cu care iti doresti relatii mai armonioase. Numita si “Terapia Iertarii” e compusa din 4 afirmatii “Imi pare rau”, “Imi cer iertate”, “Multumesc”, “Te iubesc”. Tot ce ai de facut e sa te gandesti la cealalta persoana si sa repeti aceste 4 afirmatii timp de cateva minute (ideal o sesiune de 10-15 minute produce efecte foarte rapide).

32. Te energizezi in timp ce faci respiratie in 4 timpi (4 inspiratii urmate de 4 expiratii profunde). Respiratia superficiala e foarte raspandita la cei care lucreaza mult timp la birou. De aceea respiratiile profunde te ajuta sa iti ridici nivelul energetic foarte repede.

33. Iti hranesti nevoia de a avea un hobby pe care il faci doar pentru tine: poate fi pictura, sculptura sau fotografia. Fa ceva doar pentru sufletul tau in fiecare zi fara sa te lasi la urma… incepe ziua cu tine!

34. Iti planifici din timp vacanta de vis din vara (si cauti cel mai bun pret fara stres). Cand ai cateva ore bune sa faci un research detaliat, e foarte probabil sa faci economii serioase la buget…

35. Iti scrii zilnic timp de cel putin 30 de zile obiectivele pe urmatoarele 12 luni. In fiecare zi le scrii pe o pagina noua fara sa te uiti in urma. Asa “le dai voie sa negocieze intre ele” ierarhia in functie de importanta pe care o au pentru tine. Garantez momente de “A-ha”…

36. Stabilesti care sunt cele mai importante 5 activitati pe care e important sa le finalizezi. Estimezi si timpul necesar sa le finalizezi dar si cum arata rezultatul pe care ti-l doresti.

37. Bei 0.5 L de apa si te reincarci cu energie dupa un somn in care te-ai deshidratat. Recomandare: Bea apa la o temperatura mai mare decat cea a corpului, ca sa nu fortezi corpul sa consume energie pentru o a incalzi dupa ce ajunge in stomac.

38. Scrii timp de 15 minute toate lucrurile pentru care esti recunoscator si eliberezi orice urma de anxietate. Usor de facut, efect garantat pentru toata ziua. Nu mai ai nevoie de calmante, eliberezi endorfine in mod natural!

39. Iti iei timp sa iti creezi un panou cu poze care reprezinta realizarea obiectivelor tale. Unii ii spun Vision Board sau Dream Board.

40. Timp de 10-20 de minute dimineata comtempli acest panou si te incarci cu emotia asociata realizarii acestor obiective. Asta ca sa stii de ce faci ceea ce faci si care e scopul final pentru eforturile tale.

41. Folosesti apoi aceasta emotie pentru a planifica si actiona in directia obiectivelor tale. Intri in starea de a actiona inspirat. Nu mai e vorba doar de vointa de a face un lucru. E si inspiratia care iti spune ca e cel mai potrivit lucru pe care il poti face.

42. Scrii la cartea pe care ti-ai dorit toata viata sa o publici. Scrie 1 pagina pe zi. Intr-un an ai 365 de pagini. Gata! Gaseste-ti o editura sa te publice!

43. Scrii articole pe blogul tau si inspiri si pe altii sa isi realizeze potentialul pe care il au. Da-mi voie sa iti dau o sugestie: nu mai tine toate ideile alea bune la tine in cap pentru ca nu au loc urmatoarele idei bune sa vina! Scrie articolele, scrie o carte, spune-le si altora. Fa orice, numai scoate-le din minte ca sa poti face loc urmatoarelor idei geniale sa vina!

44. Te incarci cu incredere si transmiti asta prin toti porii tuturor oamenilor cu care te intalnesti… si astfel vei deveni persoana pe care si-o doresc cel mai mult in preajma lor pentru ca ai un impact atat de benefic.

45. Pleci din timp la job si ajungi relaxat si zambitor la birou. Cele 10 minute pe care ti le iei de rezerva te scutesc de stresul de a prinde prea multe semafoare rosii sau blocaje in intersectie. O investitie mica pentru un beneficiu atat de mare!

46. Elimini 95% din stresul cu care te lupti acum. In masura in care combini mai multe obiceiuri din cele descrise mai sus, vei ramane in pana de … stres. Nu ma crede pe cuvant… testeaza pentru tine!

47. Castigi respectul instantaneu al oricarei persoane cu care vorbesti despre asta – e aproape similar cu a alerga un maraton in mintea multora :) . Nu va trece mult pana sa fii intrebat ce ai patit de esti asa calm, relaxat si increzator. Iar atunci, tu, cu un zambet larg intrebi: “Esti pregatit sa auzi ce o sa iti spun?”… :)

48. Incepi ziua cu tine si iti cresti stima de sine pentru ca esti cea mai importanta persoana din viata ta! Cred ca e evident ca daca ai grija de tine prima data, vei putea apoi sa ai grija de ceilalti mult mai bine. Nu poti sa dai de unde nu ai suficient pentru tine.

49. Esti membru select al Clubului de la ora 5.00 AM :)

50. Iti iei Puterea inapoi pe care ti-ai dat-o circumstantelor exterioare si devii o persoana centrata, echilibrata si armonioasa care realizeaza tot ceea ce isi propune pentru ca a dizolvat blocajele interioare… singurele cu adevarat relevante…


Wake up & LIVE!

Dan

5 comentarii:

  1. aaaa, ce fain fain fain.
    eu demult îs pentru trezire dimineaţa, nu pot dormi prea mult şi seara mi-i somn devreme.
    dar chiar o să mă învăţ să mă trezesc la 5 :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce-s cu prostiile astea?

    ion buzu

    RăspundețiȘtergere
  3. astea nu-s prostii.
    şi murakami se trezeşte dimineaţa devreme şi aruncă la tot pasul câte o carte bunicică.

    RăspundețiȘtergere
  4. ion, daca e sa te gandesti ca poti in timpul de dimineata sa citesti sau sa scrii ceva, sau pur si simplu sa ti iei timpul necesar de trezire, nu e o porcarie ce scrie aici. eu una nu pot sta noaptea sa citesc, dar dimineata ar fi o idee. normal ca nu toate sfaturile sunt pentru mine, sau pentru tine. de ex. ala cu repetatul in oglinda a nu stiu ce e cam ciudat si nu cred ca o sa l fac vreodata, si nici ideea ca faci parte din acel 1 procent de oameni care se trezesc la ora asta nu ma face sa-mi casc ochii la 5, dar, ca idee, se merita incercat.

    cativa ani in urma un om cult mi-a spus ca a facut asta, vreme indelungata, trezitul la 5, fara vreo legatura cu acest articol, si a apucat sa citesca foarte multe carti pe calea asta.

    eu am nevoie de timp si liniste si limpezime a mintii pentru lecturi.

    ecaterina

    RăspundețiȘtergere
  5. sau daca vreau sa alerg dimineata pe strazi pe care nu circula oameni si masini. constanta la 5 a.m. e superba.

    desi stiu ca nu o ai cu alergatul.

    mi se pare just sa nu vrei sa te trezesti la 5 atunci cand ai obisnuinta sangvina de a te culca la 2-3 a.m. tu pur si simplu nu ai nevoie de asta.

    ecaterina

    RăspundețiȘtergere

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan